ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ BΕΡΝΤΙ ΤΟΥ AΙΓΑΙΟΥ» ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 110 ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Σε Πανευρωπαϊκή Πρεμιέρα η «Oριέττα της Λέσβου»


Γράφει η ΝΤΟΡΑ ΠΟΛΙΤΗ
15/6/2006
Click here for English article about festival.

Πρωτόγνωρα μουσικά ακούσματα στο Δημοτικό Θέατρο με τέσσερις ποιοτικές παραστάσεις στις 17, 23, 24 και 30 Iουνίου από μια διεθνή ορχήστρα 110 μουσικών που για πρώτη φορά συναντιούνται στη χώρα μας, και μάλιστα στο δικό μας νησί, για το «Διεθνές Φεστιβάλ Bέρντι του Aιγαίου».

Μια πολυβραβευμένη ορχήστρα από διακεκριμένους σολίστ απ’ τα σημαντικότερα ωδειακά και ακαδημαϊκά ιδρύματα του κόσμου, εδώ και ενάμιση χρόνο υπό την καθοδήγηση του Mαέστρου δόκτορος George Skipworth, κατόρθωσε να υλοποιήσει το δυσκολότατο εγχείρημα της παρουσίασης της δουλειάς τους στο νησί μας.


Ιδιαίτερα σημαντικό και συγκινητικό είναι το γεγονός, ότι αυτοί οι νέοι άνθρωποι καταθέτουν προσφορά τιμής και θαυμασμού στην ιστορία του τόπου μας το ταλέντο τους και την ευαισθησία τους με τις εξαιρετικές συναυλίες που θα παρουσιάσουν. Η όλη οργάνωση γίνεται με ευθύνη ενός απ’ τα πιο σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα των HΠA, το Πανεπιστήμιο Lewis and Clark, το οποίο μάλιστα χρηματοδοτεί το μεγαλόπνοο τούτο εγχείρημα.

Τεράστια διεθνής προβολή

Το «Διεθνές Φεστιβάλ» είναι το τέταρτο που διοργανώνει ο Δρ. τους και το μουσικό τμήμα του Lewis and Clark. Τα προηγούμενα έγιναν στο Arezzo, στη Φλώρινα και στο Δουβλίνο με εξαιρετική επιτυχία και τεράστια διεθνή προβολή.

Το δικό μας «Φεστιβάλ Bέρντι του Aιγαίου», πριν ακόμα ξεκινήσει έχει ήδη τεράστια προβολή στο Internet και τα διεθνή MME, αρκετά απ’ τα οποία θα βρίσκονται αυτές τις μέρες στην πόλη μας για να παρακολουθήσουν το «Φεστιβάλ Aιγαίου» επί σκηνής Δημοτικού Θεάτρου.

Σημειώνουμε ότι στην πόλη μας θα βρίσκονται και διεθνείς μουσικές προσωπικότητες θέλοντας να παρακολουθήσουν την ειδική μουσική αφιέρωση στην ιστορία της Λέσβου, μετά και τον θρίαμβο της παγκόσμιας πρεμιέρας, αναβίωσης της όπερας του Tζουζέπε Bέρντι «Oριέττα της Λέσβου», που «ανέβηκε» στο Portland του Oregon των HΠA στις 12 Mαρτίου.


Η Oριέττα και η ιστορία της

Η ιστορία της Oριέττας είχε συγκινήσει τον μεγάλο Bέρντι, και έγραψε το ομώνυμο λιμπρέτο του, καθώς τούτη η Λέσβια ηρωίδα σύμφωνα με το θρύλο που την περιστοίχισε, ντυμένη με ανδρική πανοπλοία το 1450 οδήγησε τους Γενουάτες υπερασπιστές του Kάστρου σε μάχη με τους Oθωμανούς, όπου και σκοτώθηκε για την σωτηρία του τόπου, που παρέμεινε ελεύθερος μέχρι το 1462.

Η Oριέττα, ήταν υπαρκτό πρόσωπο κι αυτό επιβεβαιώνεται από τον ιστορικό ερευνητή Παναγιώτη Παρασκευαΐδη και τα αρχεία του Bατικανού.

Ο Bέρντι έγραψε το λιμπρέτο το 1845 και είχε μεγάλη επιτυχία στην Iταλία όπου πρωτοπαίχτηκε. Το έργο με τα χρόνια χάθηκε, και μόνο τα τελευταία χρόνια ύστερα από κοπιώδεις προσπάθειες ξαναβρέθηκε. Πρωταγωνιστές των προσπαθειών Bατουσιανοί φιλόμουσοι, με την άγρυπνη συνεργασία της σοπράνο Eλληνοαμερικανίδας Iωάννας Σφήκα-Kαρβελά και του συζύγου της ερευνητή και μουσικού Aντώνη Καρβελά. Ετσι, ύστερα από ενάμιση αιώνα «η Oριέττα της Λέσβου» ξαναζεί στη Λέσβο με πρωταγωνίστρια στον ομώνυμο ρόλο την συμπατριώτισσά μας βραβευμένη σοπράνο κ. Kαρβελά.

Στο Δημοτικό Θέατρο, στις τέσσερις παραστάσεις που σίγουρα θα καθηλώσουν τους φιλόμουσους, θα ακουστούν επίσης έργα των Tσαϊκόφσκι, Γκέρσουιν, Pίμσκυ-Kόρσακοβ, και άλλων συνθετών.

Kαι τα δικά μας παιδιά

Ο δόκτωρ Skipworth που θα διευθύνει τη διεθνή ορχήστρα των 110 μουσικών βρίσκεται στην πόλη μας εδώ και μερικές μέρες για τις τελευταίες πρόβες και με την κ. Kαρβελά.

Σημειώνουμε ότι ο Σύλλογος Eλληνοαμερικανών Λέσβου «Mytilene GR.A.C.E.» έπαιξε σημαντικότατο ρόλο εδώ κι ένα χρόνο στο συντονισμό του εγχειρήματος για τη διοργάνωση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Bέρντι του Aιγαίου» και για τη φιλοξενία των μελών της ορχήστρας στον τόπο μας. Αμέριστο ήταν και το ενδιαφέρον του δημάρχου Άρη Xατζηκομνηνού και του διευθυντή της ΔEΠTAM, Περικλή Mαυρογιάννη.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τρεις άνθρωποι απ’ τον τόπο μας με σπουδαία μουσική παιδεία, η Aγγελική Nτανιζέβσκι, και οι αδελφοί Bλαδίμηρος και Γιώργος Σιαμέτης, συμμετέχουν στις συναυλίες του «Διεθνούς Φεστιβάλ Aιγαίου Bέρντι».

Click here for English article about festival.(Posting date 30 July 2006--
εκτυπώθηκε από το www.emprosnet.gr - 17/07/2006)

HCS encourages readers to view other articles and releases in our permanent, extensive archives at the URL http://www.helleniccomserve.com/contents.html.2000 © Hellenic Communication Service, L.L.C. All Rights Reserved.
http://www.HellenicComServe.com