Nina Gatzoulis--Award-Winning President of the Pan-Macedonian Association
[in Greek]


Η Νίνα Γκατζούλη είναι παγκοσμίως γνωστή για την έρευνα και τις αποκαλυπτικές και τεκμηριωμένες μελέτες της στο θέμα της Σκοπιανής προπαγάνδας η οποία ξεκίνησε το 1944 καθώς και για τους αγώνες της για την αντιμετώπισή τους.

Είναι η Ελληνίδα η οποία τον Οκτώβριο του 2008 κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης των Δημοκρατικών στην Πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ και με αφορμή παρέμβασή της για το Μακεδονικό απέσπασε δημόσια δήλωση του τότε υποψηφίου για την προεδρία της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα : «Γνωρίζετε τις θέσεις μου και σας υποστηρίζω. Μην ανησυχείτε.» (βλ. Video http://www.youtube.com/watch?v=6rJzRTrw6BA)

Η κ. Γκατζούλη ως πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α. από το 2007, έχει οργανώσει συναντήσεις τρεις φορές με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτζ, με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της Αμερικής Daniel Fried (Ιούλιος 2008), με τους επικεφαλείς του Ελληνικού Γραφείου στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Gabrielle Cowan και Joseph Parente και έχει επισκεφτεί πλήθος μελών του Κογκρέσσο στο Λευκό Οίκο ή στα γραφεία τους για την προώθηση της ιστορικής αλήθειας στο Μακεδονικό θέμα.


Η κ. Νίνα Γκατζούλη


«Γνωρίζετε τις θέσεις μου και σας υποστηρίζω», της
απαντά ο τότε υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα και της ζήτησε να του παραδώσει γραπτώς το περιεχόμενο της ομιλίας της.


«Ηρθα σ' αυτή την όμορφη χώρα πριν από πολλά χρόνια από τη Μακεδονία, το βόρειο διαμέρισμα της Ελλάδας, όπου γεννήθηκα και που είναι και η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», είπε απευθυνόμενη στον υποψήφιο των Δημοκρατικών η κ. Γκατζούλη για να συνεχίσει:

«Εκ μέρους των μελών της οργάνωσής μας, επιθυμώ να σας παρουσιάσω τα συμβολικά αυτά δώρα σε ένδειξη εκτίμησης για την υποστήριξή σας στο ψήφισμα της Γερουσίας SR-300, το οποίο καλεί την ΠΓΔΜ, ένα κράτος βόρεια της Ελλάδας -το οποίο επιθυμεί να φέρει το όνομα "Μακεδονία"-, να σταματήσει την προπαγάνδα του εναντίον της Ελλάδας και να διαπραγματευθεί επιμελώς ένα κοινώς αποδεκτό όνομα, το οποίο θα συμβάλει στη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων».

Εθνική παρέλαση 25ης Μαρτίου, Βοστώνη 2008


Στιγμιότυπο από διαδήλωση για το
Μακεδονικό στον Καναδά 2006


Μακεδονικά εκθέματα στο Hellenic
Heritage Museum στο San Hoje, California

Στιγμιότυπο από το Συνέδριο της Παμμακεδονικής
στην Washington, 2007

Αριστερά στιγμιότυπο από τη συνάντηση της ηγεσίας της
Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α. και Σ.Α.Ε. Περιφέρειας
Η.Π.Α. με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Η.Ε. κ. Μάθιου
Νίμιτζ. (6 Φεβρουαρίου 2009)


Αριστερά στιγμιότυπο από τη Διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των Ελλήνων των Σκοπίων έξω από τα γραφεία των Η.Ε. στη Νέα
Υόρκη. Δεξιά σύσκεψη του Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α. υπό την παρουσία του Έλληνα πρέσβη στην Washington Αλ. Μαλλιά.


Η κ. Γκατζούλη διδάσκει στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών και είναι η Διευθύντρια του Ελληνικού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire. Η ειδίκευσή της αφορά τη Σύγχρονη Ελληνική Γλώσσα και την Αγγλική Λογοτεχνία.

Το Πρόγραμμα Σύγχρονης Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire προσφέρει 4 χρόνια διδασκαλίας της Ελληνικής. Πληροφορίες: http://www.helleniccomserve.com/moderngreek.html

Η Νίνα Γκατζούλη έχει συμμετάσχει με ομιλίες και παρεμβάσεις σε διεθνή συνέδρια για να αντικρούσει τους Σκοπιανούς ισχυρισμούς στην Αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα. Μεταξύ άλλων στο συνέδριο με θέμα “Η σημασία του Ιλιντεν στην αφύπνιση της Εθνικής Μακεδονικής Συνείδησης” με κεντρικό ομιλητή τον Κίρο Γκλιγκόροφ στη Δημοσιογραφική Σχολή του πανεπιστημίου Columbia. Στο Πανεπιστήμιο Princeton στην ημερίδα με θέμα «Παιδιά-Πρόσφυγες από τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη: Εκτόπιση, Αναμνήσεις και η Φυσική Τάξη των Πραγμάτων».

Είναι γνωστή για τη δράση της μέσα από το διαδίκτυο και τον διεθνή Τύπο καθώς έχει απαντήσει με επίσημες επιστολές και άρθρα στους ανιστόρητους ισχυρισμούς της Σκοπιανής ηγεσία.

Η Νίνα Γκατζούλη θεωρείται μία εκ των ιδιαίτερα δυναμικών και δραστήριων γυναικών της Ελληνο-Αμερικανικής Κοινότητας με πολυετή προσφορά στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων και της ελληνόγλωσσης παιδείας.

Είναι καθηγήτρια της Σύγχρονης Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire και Διευθύντρια του Προγράμματος της Σύγχρονης Ελληνικής Γλώσσας.

Για την προσφορά της έχει τιμηθεί με το Morris Award, από την Ομοσπονδία Νέας Αγγλίας, (Excellence Award), από το Νομάρχη σερρών κ. Φωτιάδη, Από τον «Ομιλο Σερραίων Ορφέας», από την Παμμακεδονική Ένωση Η.Π.Α. για την προσφορά της στην οργάνωση και από την Κοινότητα Αγίου Νικολάου στο Portsmouth NH για την προσφορά της στην παιδεία.

Κατάγεται από τον Πεντάλοφο, Κοζάνης. Τελειώνοντας τις γυμνασιακές της σπουδές στην Ελλάδα, συνέχισε την τριτοβάθμια και περαιτέρω εκπαίδευσή της στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire απ’ όπου απεφοίτησε. Ζει με τον σύζυγό της Βασίλη στο Dover, NH. με τον οποίο απέκτησε 2 κόρες, την Ιωάννα και την Αλεξάνδρα και τέσσερα εγγόνια, Άννα, Σοφία, Λουκά και Ζαχαρία.

Το έργο της στην Παμμακεδονική Ένωση Η.Π.Α

Η κ. Γκατζούλη υπηρετεί ενεργά την Παμμακεδονική από το 2001 όταν εξελέγη Ύπατη Γραμματέας της Οργανώσεως και παρέμεινε στο αξίωμα της Γραμματέως για τρία χρόνια. Το 2005 υπηρέτησε την Παμμακεδονική με το αξίωμα της Αντιπροέδρους και στις 30 Ιουνίου 2007, στο 61ο Συνέδριο στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας Maryland, εξελέγη Ύπατη Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Η.Π.Α.

Γνωστές είναι οι έρευνες και οι μελέτες της για την Σκοπιανή Προπαγάνδα, μέροςτης οποίας η κ. Γκατζούλη παρουσίασε κατά τη διάρκεια 59ου Συνεδρίου στην Καβάλα στους Νομάρχες της Μακεδονίας και σε διάφορους πολιτειακούς, καθώς και εκκλησιαστικούς φορείς της Ελλάδος και των ΗΠΑ. Η μελέτη της με τίτλο «Η Σκοπιανή Προπαγάνδα Συνεχίζεται στο Εξωτερικό» παραδόθηκε σε Ελληνικούς και Αμερικανικούς πολιτικούς και διπλωματικούς φορείς. Σκοπός της μελέτης ήταν να έλθουν στην επιφάνεια οι κυριότερες προπαγανδιστικές ενέργειες που γίνονται από την π.Γ.Δ.Μ. στους διάφορους κοινωνικούς τομείς και ιδιαίτερα μέσω της νέας τεχνολογίας και στην επιρροή που ασκεί η σημερινή τεχνολογία σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα στους νέους και πιο συγκεκριμένα στη μαθητιώσα νεολαία. Η εν λόγω μελέτη παραδόθηκε και στον ειδικό Μεσολαβητή, κ. Μάθιου Νίμιτζ.

Στη μελέτη της «Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και ο Ρόλος τους», φέρνει στην επιφάνεια τον επιζήμιο για τα Ελληνικά συμφέροντα ρόλο διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων οι οποίοι δρουν στον Ελλαδικό χώρο. Η κ. Γκατζούλη εισηγήθηκε μέρος αυτής της μελέτης στην ημερίδα η οποία διοργανώθηκε από την Ομάδα 21 τον Ιούνιο του 2005. Ολόκληρη η μελέτη εκδόθηκε στο περιοδικό της Ομάδας 21.

Ομογενειακοί φορείς

Είναι ενεργό μέλος της ευρύτερης Αμερικανικής και Ελληνο-Αμερικανικής Κοινότητας υπηρετώντας σε διάφορους επαγγελματικούς, Κοινοτικούς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς και αδελφότητες. Υπηρετεί ως Ταμίας και στον οργανισμό «Παιδεία» (Hellenic Society Paideia, http://www.paideiaonline.org/) ο οποίος οργανώνει προγράμματα σπουδών για Αμερικανούς φοιτητές στην Ελλάδα από το 1984. Επίσης, είναι μέλος της οργάνωσης «Daughters of Penelope» στην οποία έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως Γραμματέας και Πρόεδρος του Itona Chapter 177, Dover NH. Είναι μέλος του Golden Key Society. Επίσης είναι μέλος του Ελληνικού Ηλεκτρονικού Κέντρου (HEC) το οποίο υπερασπίζεται την Ελληνική ιστορία και προωθεί τα συμφέροντα της
Μακεδονίας μας μέσω του Διαδικτύο.

Εκπαιδευτική δράση

Διοργάνωσε και δίδαξε στο κοινοτικό σχολείο της Ελληνικής κοινότητας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Dover NH. Διοργάνωσε και δίδαξε στο κοινοτικό σχολείο της Ελληνικής κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Portsmouth ΝΗ. Δίδαξε Αγγλικά και Λατινικά στο Γυμνάσιο του Dover, N.H.

Η κ. Γκατζούλη έχει γράψει και μεταφράσει σειρά άρθρων για το «Hellenic Communications Service». Μεταξύ αυτών:

Επίσης έχει γράψει κριτικές για τα:

Μεγάλη είναι και η φιλανθρωπική της δράση καθώς ενισχύει οικονομικά πολλές ομογενειακές δραστηριότητες και λαμβάνει μέρος σε fundraisers για πολιτικούς ελληνικής καταγωγής και φιλέλληνες.

Αγαπημένη της φράση και ακλόνητο πιστεύω:

f the former Yugoslav Republic of "Macedonia" needs a lie in order to exist, its existence is redundant.--Marcus A. Templar (March 23, 2007)(Posting date 27 March 2009)

HCS encourages readers to view other articles and releases in our permanent, extensive archives at the URL http://www.helleniccomserve.com/contents.html.2000 © Hellenic Communication Service, L.L.C. All Rights Reserved.
http://www.HellenicComServe.com