ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ- ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΖΗΤΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Νίκο Τσιαρτσιώνη και τον Δήμαρχο θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο είχε η ηγεσία της Παμμακεδονικής Αμερικής στο Ατλάντικ Σίτυ στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως Ερμής. Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας συζήτησαν με τους ηγέτες της μεγάλης Ομογενειακής Οργάνωσης τη στάση της Ελληνικής κυβερνήσεως στην πρόταση Νίμιτς για την ονομασία της πΓΔΜ. Από την πλευρά της η Παμμακεδονική επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της στο θέμα αυτό και ενημέρωσε τον Υπουργό για τις πρόσφατες επαφές της με Αμερικανούς πολιτικούς (φωτο 2).

 

Την εκπροσώπησή της στην επικείμενη σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών Κομμάτων για την εξέταση της προτάσεως Νίμιτς για το κρίσιμο εθνικό θέμα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ ζητά με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια η Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής. Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι Άοκνοι αγώνες εξηκονταετίας της Παμμακεδονικής ΗΠΑ καθώς και άλλων αδελφών Παμμακεδονικών οργανώσεων της διασποράς μας επιτρέπει να ζητήσουμε με τον προσήκοντα σεβασμό και αίσθημα ευθύνης να προσκαλέσετε στην εν λόγω σύσκεψη και τον Πρόεδρο της Παμμακεδονικής ΗΠΑ. Θεωρούμε αδιανόητη την έλλειψη παρουσίας εκπροσώπου του ελληνισμού της διασποράς από αυτό το ιστορικό Συμβούλιο στο οποίο πρέπει κατά το ελάχιστο να ακουστεί και η γνώμη των Μακεδόνων εκτός συνόρων του εθνικού κέντρου.

 

Η Παμμακεδονική Αμερικής έχει κινητοποιηθεί έντονα το τελευταίο 10ήμερο. Μεταξύ άλλων παρέδωσε σαράντα χιλιάδες (40,000) υπογραφές από Ελληνοαμερικανούς και φιλέλληνες Αμερικανούς για την αλλαγή πολιτικής της Αμερικανικής κυβερνήσεως στο Σκοπιανό θέμα, στις 12 Απριλίου, στον Υφυπουργό Εξωτερικών Nicholas Burns στην Ουάσινγκτον (φωτο 4). Οι υπογραφές συγκεντρώθησαν σε συνεργασία με την Ελληνική Ορθόδοξο Εκκλησία της Αμερικής, του ΣΑΕ, και άλλων Ομογενειακών φορέων. Η ηγεσία της Παμμακεδονικής είχε την ευκαιρία ακόμη μια φορά να συζητήσει με το Αμερικανό Υφυπουργό τις θέσεις της σχετικά με το όνομα της πΓΔΜ που δεν πρέπει να περιέχει τον όρο Μακεδονία, ή παράγωγα του όρου αυτού.

 

Εξέχουσες προσωπικότητες της Αμερικής, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες μίλησαν για τις εξελίξεις και επιπτώσεις που επέφερε η αναγνώριση της πΓΔΜ από την Αμερικανική κυβέρνηση ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας σε ημερίδα με θέμα:  Ανάγκη Επανεξετάσεως της Πολιτικής των ΗΠΑ εις τα Βαλκάνια. Την ημερίδα διοργάνωσε στις 14 Απριλίου, η Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο στο Αμερικανικό Κογκρέσο στην Ουάσινγκτον.

 

 Ο Δρ. Νικολάου Ζαχαριάδης από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Birmingham αναφέρθηκε στις Τελευταίες Εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Gregory Copley, αρχισυντάκτης του περιοδικού "Defense & Foreign Affairs" ανέλυσε Πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια: Μην Υποστηρίζετε τη μία πλευρά και Επιλέξετε τα Στρατηγικά σας Ενδιαφέροντα και ο γνωστός ακαδημαϊκός, Δρ. Ευάγγελος Κουφουδάκης, αναφέρθηκε στις Πηγές της Βαλκανικής Αστάθειας. Ο κ. Νικόλαος Λαρυγκάκης, Διευθυντής του AHI, διάβασε την εισήγηση του απουσιάζοντος στην κηδεία του πρώην αγίου Αμερικής Ιακώβου, Διευθυντού του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου, κ. Ευγένιου Ροσσίδη με τίτλο: Έλλειψη Κατανοήσεως της Βαλκανικής Ιστορίας εκ Μέρους των ΗΠΑ. Πολλοί πολιτικοί φορείς του Αμερικανικού Κογκρέσου τίμησαν δια της παρουσίας τους τις εισηγήσεις των ακαδημαϊκών. Μεταξύ άλλων μετέφεραν χαιρετισμό και την αμέριστη υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Παμμακεδονικής οι Βουλευτές Mike Bilirakis, η
Carolyn Maloney, ο Frank Pallone, η Ileana Ros-Lehtinen, ο John Schartz, ο John Coniards και ο Donald Payne.

 

Οκταμελής επιτροπή αποτελούμενη από την ηγεσία και μέλη της
Παμμακεδονικής είχαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον κ.
Joseph A.
Parente
, υπεύθυνο της Έδρας Ελλάδος που κράτησε 90 λεπτά της ώρας και έκαναν διεξοδική ανάλυση της θέσεως της Παμμακεδονικής αναφορικά με το οριστικό όνομα του κρατιδίου της πΓΔΜ. (φωτο 1)

 

Η Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής, θα συνεχίσει την εκστρατεία ενημέρωσης της Αμερικανικής κοινής γνώμης και των Πολιτικών για τις θέσεις της Παμμακεδονικής και την ιστορική αλήθεια δήλωσε ο Πρόεδρος της κ. Πρώιος. Οι θέσεις μας είναι αμετάκλητες και ουδείς μπορεί να τις επηρεάσει ή να μας εκπροσωπήσει σ αυτές.

 

Ο κ. Πρώιος αναφέρθηκε στην ατυχή δήλωση στον Ελληνικό Τύπο του Προέδρου Παγκόσμιου ΣΑΕ, κ. Αντριου Αθενς, ότι όλη η ομογένεια και η Παμμακεδονική θα υποστηρίξει τις επιλογές της Ελληνικής κυβερνήσεως. Η Παμμακεδονική Αμερικής δεν δέχεται εντολές και καθοδήγηση ούτε από την Αθήνα ούτε από την Ουάσινγκτον ούτε από τις Βρυξέλλες δήλωσε σχετικά ο Υπατος Γραμματέας της, κ. Π. Σπηλιάκος. Εμμένει στις θέσεις της οι οποίες στηρίζονται στην αλήθεια της παγκόσμιας ιστορίας και της πολιτιστική μας κληρονομιά

Επισημαίνεται ότι όλες οι Ομογενειακές Οργανώσεις Αμερικής, μεταξύ δε αυτών, και οι οργανισμοί ομπρέλα του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και του ΣΑΕ, έχουν εξουσιοδοτήσει εν λευκώ την Παμμακεδονική να ηγείται των πρωτοβουλιών της Ελληνο-Αμερικανικής κοινότητας στο θέμα των Σκοπίων.

 

Λεζάντες:

Φωτο 1

Από αριστερά ο Υπατος Γραμματέας της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής κ. Πάνος Σπηλιάκος , η πρώην Πρόεδρος της κ. Ν. Περοπούλου, ο νυν πρόεδρος κ. Σωτήριος Πρώιος, ο υπεύθυνος της Εδρας Ελλάδας στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών κ.

Joseph Α. Parente, η Υπάτη Αντιπρόεδρος κ. Νίνα Γκατζούλη και άλλα μέλη της Οργανώσεως.

Φωτο 2

Η ηγεσία της Παμμακεδονικής, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ. Θ. Σπυρόπουλος στη συνάντησή τους με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης και τον Δήμαρχο θεσσαλονίκης.

Φωτο 3

Ο Υπατος Γραμματέας της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής και ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και γνωστούς επιχειρηματίες σε πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον.

Φωτο 4

Οι εκπρόσωποι της Παμμακεδονικής, ΣΑΕ και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη συνάντησή τους με τον Νίκολας Μπερνς.