ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΜΙΤΣ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΚΑΝΑΔΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ, ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

 

Σταθερή στις θέσεις της παραμένει η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής η οποία απορρίπτει την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να δεχτεί την πρόταση-λύση του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών ως Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια στην Σλαβική της έκδοση. Η Παμμακεδονική Αμερικής εμμένει στο Ψήφισμα του 58ου της Συνεδρίου, το οποίο αναφέρει:

Υποστηρίζουμε την προσπάθειά της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και δεν διακατεχόμαστε από έχθρα προς τη χώρα αυτή ή προς τους κατοίκους της ή τη Διασπορά της. Μοναδική μας αντίρρηση είναι η χρησιμοποίηση εκ μέρους της ΠΓΔΜ του ονόματος "Μακεδονία", το οποίο ανήκει στην ταυτότητά μας, πολιτιστική μας διαδρομή, ιστορία μας και κληρονομιά μας. Αυτή η απόφασή μας είναι αμετάκλητη.

 

To Προεδρείο της Παμμακεδονικής ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες και να ηγηθεί των διευθετήσεων, λαμβάνοντας τις μόνες σωστές κατά την κρίση της- αποφάσεις:

 

-Τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών εις την οποία και η Παμμακεδονική πρέπει να εκπροσωπείται

 

-Ψήφισμα κοινοβουλίου και δημοψήφισμα του Ελληνικού λαού.

Εν προκειμένω, θα έχει την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση της σύσσωμης Ομογένειας της Αμερικής. Διαφορετικά, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με την Αλήθεια, την Ιστορία και το Φρόνημα του απανταχού Ελληνισμού.

 

-Το όνομα Μακεδονία ακόμη και στην σλαβική του έκδοση, ή οποιοδήποτε παράγωγό του δεν είναι δυνατόν να απονεμηθεί στην ΠΓΔΜ από οποιαδήποτε κυβέρνηση, ή οργανισμό επειδή απλώς δεν είναι δικό τους για να το χαρίζουν.

 

Η Παμμακεδονική Αμερικής καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να δηλώσει ευθαρσώς και δίχως υπεκφυγές ότι η πρόταση-λύση Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια πλήττει βάναυσα την συνείδηση ενός ολοκλήρου έθνους και αφήνει την πολιτική ηγεσία της Ελλάδος έκθετη στα μάτια του Απανταχού Ελληνισμού και της Ιστορίας.

 

 

 

 

-/-

 

 

 

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει:

 

Αναφορικά με την πρόταση του συντονιστή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με το Republica Makedonija- Scopje, τα μέλη του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου δηλώνουν την αμέριστη συμπαράσταση τους στην Παμμακεδονική Αμερικής η οποία και εκφράζει το σύνολο της ομογένειας της Αμερικής στο εθνικό μας θέμα.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο υιοθετεί και υποστηρίζει τις πάγιες θέσεις της Παμμακεδονικής Αμερικής στο ζήτημα αυτό.

 

Ευχόμεθα η Ελληνική κυβέρνηση και σύσσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας να παραμείνουν σταθεροί στις θέσεις τους και να προσέλθουν στις επικείμενες διαπραγματεύσεις σεβόμενοι την ιστορία, την πολιτιστική μας κληρονομιά και ταυτότητα και το αίσθημα των απανταχού Ελλήνων.

-/-

 

Η Παμμακεδονική Ένωση Καναδά εκφράζει την απογοήτευση και τη λύπη της που η Ελληνική κυβέρνηση καταλήγει σε ένα τέτοιο όνομα το οποίο οι Σλάβοι χρησιμοποιούν ως αιχμή του δόρατος για την προώθηση της λυτρωτικής τους πολιτικής. Η επιμονή των Σλάβων στο συνταγματικό τους όνομα αποδεικνύει τους απώτερους σκοπούς τους.

-/-

 

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η Παμμακεδονική Ενωση Αυστραλίας σε επιστολή της προς τον Ελληνα πρωθυπουργό.

 

Με ειλικρινή οδύνη πληροφορούμεθα ότι η κυβέρνησή σας είναι αποφασισμένη να αναγνωρίσει το κράτος των Σκοπίων ως Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια, ή με κάποιον γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτό στην ουσία δίνει στους Σκοπιανούς την ευκαιρία να διατηρούν εδαφικές, ιστορικές και πολιτιστικές διεκδικήσεις σε βάρος της κοινής πατρίδας όλων μας, της Ελλάδος. Ο μακεδονικός Ελληνισμός και γενικότερα ο Ελληνισμός της Αυστραλίας φρονεί ότι η αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποτελεί πολιτικό λάθος και εθνική τραγωδία για τον Ελληνισμό με απρόβλεπτες μακροχρόνιες συνέπειες.

 

Πρώτον: Ο όρος Μακεδονία με επιθετικό προσδιορισμό σημαίνει σκέτο Μακεδονία. Ουδείς από τα Σκόπια προτίθεται να χρησιμοποιήσει το επίθετο. Οι ξένοι εξάλλου, όπως απέδειξαν, και αυτό οφείλει να το εκτιμήσει το ΥΠΕΞ, θα χρησιμοποιούν, χάριν ευφωνίας, σκέτο το Μακεδονία. Επομένως εάν η κυβέρνησή σας προχωρήσει σε τέτοια λύση, τότε πρόκειται για περιφανή νίκη των Σκοπίων. Κι αυτό θα την εγγενή παθογένεια της διπλωματίας μας και την έλλειψη στοιχειώδους φαντασίας εκ μέρους της.

 

Δεύτερον: Οι Σκοπιανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι και αν ακόμη τους αναγνωρίσουν όλα τα κράτη του κόσμου ως Μακεδονία, η αναγνώριση αυτή θα αποτελεί μόνον το 5% της εθνικής τους ταυτότητας. Το 95% θα το κρατάει η Ελλάδα. Γι αυτό εμμένουν και επιμένουν τόσο πολύ για την ονομασία.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε εδώ, ότι αφού δεν έχει αλλάξει τίποτε από τις εμμονές των γειτόνων μας, γιατί πρέπει η Ελλάδα να αναθεωρήσει την μέχρι τώρα στάση της? Πιστεύομε ότι είναι πλέον καιρός να αντιληφθείτε το μέγεθος της κρισιμότητας να ονομάσουμε εμείς οι Έλληνες του σφετεριστές των αναπαλλοτρίωτων ιστορικών μας τίτλων, Μακεδόνες. Ακόμη και αν ολόκληρη η ανθρωπότητα τους ονόμαζε έτσι, οι Έλληνες δεν πρέπει να διαπράξουμε αυτό το έγκλημα. Γιατί, αν για άλλους είναι πλημμέλημα, για μας θα είναι κακούργημα.

 

Και ρωτούμε: Ποιος μπορεί να αντέξει στην κρίση της ιστορίας?

 

Η Ομοσπονδία των Παμμακεδονικών ενώσεων της Αυστραλίας και γενικότερα οι Πανέλληνες της Ωκεανίας, παραμένουμε σταθεροί στις αρχικές μας θέσεις και στα πιστεύω μας, διότι εξ αντικειμένου η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική. Και ζητούμε από την κυβέρνησή σας να εναντιωθεί σε οποιαδήποτε τετελεσμένα γεγονότα επιχειρούν να επιβάλλουν τα όποια κέντρα λήψης αποφάσεων εκτός των ορίων της Ελλάδας.

 

Την επιστολή υπογράφουν ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης

κ. Δ. Μηνάς και ο Γενικός Γραμματέας κ. Νικόλαος Λαλόπουλος.

 

 

 

Η Παμμακεδονική Ευρώπης εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:

 

Η σημερινή απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να δεχθεί την πρόταση- λύση του Ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών ως Δημοκρατία της Μακεδονίας- Σκόπια, στην σλαβική της έκδοση, είναι ομολογία της αποτυχίας των 13 ετών διαπραγματεύσεων, αφού κατέληξαν από εκεί που ξεκίνησαν!

Η ονομασία αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων, αλλά άτακτης υποχώρησης της τελευταίας στιγμής. Γιατί άραγε να χρειάζονταν τόσα χρόνια; θα μπορούσαν εξαρχής να προσχωρήσουν στην λύση αυτή που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αναγνωρίζει τα Σκόπια ως Μακεδονία και να μη περιπαίζουν τους Έλληνες περί σκληρών διαπραγματεύσεων και προάσπισης των εθνικών δικαίων. Ήταν άραγε αναγκαία 13 χρόνια για να αμβλύνουν τα αισθητήρια των Ελλήνων για να δεχτούν αυτό που έπρεπε, αλλά ήταν αδιάφορο, κατά τον διεθνή παράγοντα; Ή μήπως ήταν επικοινωνιακά τόσοδύσκολο να βρεθεί ένας τρόπος υποχώρησης, και χρειάσθηκαν τόσα χρόνιαγια να προετοιμασθεί η Ελληνική συνείδηση και να αqοδεχθεί τομοιραίο; Ή μήπως έπρεπε να τηρηθούν τα προσχήματα;

Στο Δελτίο Τύπου της Παμμακεδονικής, 5.11.2004, με την αφορμή της μονομερούς αναγνώρισης της FYROM ως Μακεδονίας από της ΗΠΑ, γράφαμε ότι "επιθυμούμε ακόμη να υπογραμμίσουμε, ότι το θέμα δεν έληξε κι η απόφαση των ΗΠΑ θα είναι πολιτικά μετέωρη όσο δεν αναγνωρίζεται και

νομιμοποιείται από τον βασικό ενδιαφερόμενο την Ελλάδα. Καλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση να δηλώσει ευθαρσώς δίχως υπεκφυγές και υποσημειώσεις ότι δεν αναγνωρίζει επ' ουδενί την μονομερή απόφαση των ΗΠΑ και να προχωρήσει στις δικές της πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του θέματος. Στην κατεύθυνση αυτή θα έχει αμέριστη την στήριξηκα ι συμπαράσταση τ ης ομογένε ι ας, δ ι αφορε τ ι κά κ ι νδυνεύε ι να βρεθε ίαντιμέτωπη με την Αλήθεια, την Ιστορία και το φρόνημα του απανταχούΕλληνισμού. Η σταθερότητα των θέσεων μας αποδεικνύει την αλήθεια των επιχειρημάτων μας και για τον λόγο αυτό εμμένουμε, όχι Μακεδονία τα Σκόπια''.

Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν κι οι ελπίδες για μιααξιοπρεπή διαπραγμάτευση διαψεύσθηκαν. Καταγγελούμε και απορρίπτουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την πρόταση-λύση Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια, διότι πλήττει βάναυσα την συνείδηση ενός ολοκλήρου έθνους και δηλώνουμε ότι η απόφαση αυτή αφήνε ι την Κυβέρνηση έκθετη στα μάτ ια του Απανταχού Ελληνισμού, αλλά και της Ιστορίας.