2155 WEST 80th Street CHICAGO, ILLINOIS 60620-5315

Tel. (773) 994 2222/ Fax: (773) 994 5037

tgshanc@aol.com

 

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ                        Τρίτη, 1 Μαρτίου 2005

 

 

Θερμή η ανταπόκριση της Ομογένειας στο Ιδρυμα

“Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα»

 

            Με όραμα και πρόταση προς την Ελληνική Πολιτεία ώστε το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας να εντάξει τη δράση του μέσα στο υπάρχον πρόγραμμα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, συνεχίζει το Ελληνο-Αμερικανικό Ιδρυμα «Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα» τις δραστηριότητές του, βρίσκοντας ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα αλλά και στην γενέτειρα.

            «Σκοπός μας είναι στις δενδροφυτεύσεις μας να προσελκύσουμε τη νεολαία ώστε να προωθούμε ταυτοχρόνως την ιδέα του Εθελοντισμού και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Θ. Σπυρόπουλος.        

            «Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι οι Ελληνο-Αμερικανοί αναγνωρίζουν την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος και δεν ξεχνούν τις ρίζες τους. Υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες είναι πραγματικά συγκινητικές» δηλώνει ο κ. Σπυρόπουλος. «Πολλές από τις δενδροφυτεύσεις μας γίνονται στη μνήμη αγαπημένων ομογενών ή και ακόμη προς τιμήν τους. Εξαιρετική είναι και η ανταπόκριση των Φιλελλήνων Αμερικανών.»

            Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση της ομογενούς μας κ. Βασιλικής Λάζου. Η κόρη της Αθανασία Λάζος για να τιμήσει τα 90α γενέθλια της μητέρας της ζήτησε από συγγενείς και φίλους, αντί για δώρων να συμβάλλουν οικονομικά για δενδροφύτευση στους Δελφούς μέσω του Ιδρύματος. Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Π. Καλτσής με επιστολή του ευχαρίστησε την κ. Λάζος για την πρωτοβουλία της και εξήρε την ευαισθησία των ομογενών για τη γενέτειρά τους.

            «Η ανταπόκριση του κόσμου στην περίπτωσή της ήταν εξαιρετική» λέγει το μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. Rose Marie Meier. «Φίλοι και συγγενείς της κ. Λάζου, Αμερικανοί και Ελληνες μας έστειλαν αμέσως τη συνδρομή τους και προχωρήσαμε σε δενδροφύτευση στους  Δελφούς».

            Οι γονείς της κ. Βασιλικής (Billie) Λάζου κατάγονταν από το Μαύρο Λιθάρι στους Δελφούς. Η ίδια γεννήθηκε στην Ουάσινγκτον και σε ένα ταξίδι στη γενέτειρά της γνώρισε τον σύζυγό της. Επέστρεψαν στην Αμερική όπου ο σύζυγός της εργαζόταν ως δάσκαλος και η ίδια κατασκεύαζε χειροποίητες μπουμπουνιέρες στο σπίτι. Μετά από δική της παρότρυνση άνοιξαν πιτσαρία και αναπτύχθηκαν οικονομικά. Θερμός άνθρωπος είχε βοηθήσει όχι μόνο συγγενικά της πρόσωπα αλλά και πολλούς φίλους της την εποχή εκείνη. «Η μητέρα μου είναι σαν την άνοιξη. Φωτίζει το δωμάτιο όταν χαμογελά», λέει η κόρη της Αθανασία.  «Παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε στις ΗΠΑ, μιλάει θαυμάσια τα Ελληνικά, λατρεύει την Ελλάδα και την Ελληνική μουσική και χορούς. Δεν είχε ιδέα ότι το δώρο για τα γενέθλια της θα ήταν ηδενδροφύτευση στους Δελφούς». Πράγματι, η κοινοποίηση της δενδροφύτευσης της έγινε κατά τη διάρκεια του πάρτυ για τα γενέθλια της από μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος.

 

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ Γ. ΒΑΡΔΑΚΗ

 

            «Μία ακόμη δενδροφύτευση θα γίνει αυτό το μήνα προς τιμή του αείμνηστου Αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου και αγαπημένου φίλου μας Γ. Βαρδάκη» λέει ο κ. Σπυρόπουλος. «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ανέλαβε το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο μαζί με την Πανκρητική Ενωση Αμερικής. Συγκεντρώσαμε το ποσό των $10.000 και η δενδροφύτευση θα γίνει στο δρόμο του Αγίου Βασιλείου κοντά στο χωριό του Γιώργου σε συνεργασία με τον Δήμο Ανω Βιάννου στην Κρήτη».

            «Ο Γιώργης ήταν ένας εύθυμος και πρόσχαρος άνθρωπος» λέει ένας από τους νυν αντιπροέδρους του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Γ. Κοκολάκης. «Είχε προσφέρει πολλά στις οργανώσεις μας. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου «White Mountain Pan Cretan Association» και δύο φορές Πρόεδρος του «Pan Cretan Association». Μάλιστα για το έργο του είχε αναγνωρισθεί τρεις φορές  από τον Λευκό Οίκο. Υπήρξε ιδρυτής και Πρόεδρος της «Stewarts Root Beer Owners and Operators Association» Η δενδροφύτευση αυτή στον χωριό του είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να τιμήσουμε την μνήμη του».

            «Στον ‘Ξενώνα Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών’ στην πόλη της Πάτρας θα κάνουμε δενδροφύτευση σε συνεργασία  με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαίας εις μνήμη του εκλειπόντος Ελληνοαμερικανού Ιωάννη Αλεξόπουλου χάρη σε σχετική πρωτοβουλία φίλων και συγγενών του» εξηγεί η κ. Meier. «Υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να τιμήσεις μία περίσταση (γάμο, βαφτίσια, επέτειο, γενέθλια) ή για να τιμήσεις τη μνήμη κάποιου από το να συμβάλεις στη δενδροφύτευση μίας περιοχής; Μάλιστα πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ θεωρούν ότι η δενροφύτευση είναι το τέλειο δώρο διότι διαρκεί μία ολόκληρη ζωή. Και πράγματι πιο δώρο μπορεί να είναι πιο σημαντικό από αυτό που συμβάλει στην  επιβίωση του πλανήτη μας;»

            Το ίδρυμα έχει επίσης προγραμματίσει για τον Μάρτιο την 5η δενδροφύτευση στο Δήμο Λαυρεωτικής. Τον ίδιο μήνα θα γίνει δενδροφύτευση στην περιοχή Μανιάκη του Δήμου Παπαφλέσσα στην Μεσσηνία ύστερα από πρόταση του Ταμία του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ. Β. Μπεμπόνη.

            «Οι Ελληνες της Αμερικής νοσταλγούμε την Ελλάδα και θέλουμε να την δούμε και πάλι καταπράσινη. Δεν ξεχνούμε ποτέ τις ρίζες μας και φροντίζουμε όσο μπορούμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των ιδιαίτερων πατρίδων μας στην επαρχία», επισημαίνει ο κ. Μπεμπόνης. «Η Παμμεσηνιακή Ομοσπονδία δώρησε το άγαλμα του Παπαφλέσσα στο ιστορικό Μανιάκη και τώρα με το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο πήραμε την πρωτοβουλία για τη δενδροφύτευση σε συνεργασία με τον  Δήμο Παπαφλέσσα».

 

 

 

            Τα τελευταία τρία χρόνια το ‘Ιδρυμα έχει πραγματοποιήσει 4 δενδροφυτεύσεις στο Σούνιο καθώς έχει υιοθετήσει ολη την καμμένη περιοχή απέναντι από το Ναό του Ποσειδώνος. «Η συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής είναι άριστη και οι δενδροφυτεύσεις γίνονται πάντοντε με ομάδες εθελοντών και δημότες», εξηγεί ο κ. Σπυρόπουλος. «Μάλιστα τοποθετήσαμε με την άδεια του Δήμου, σε νησίδα έναντι του Ναού του Ποσειδώνος στο Σούνιο, ένα γλυπτό που φιλοτέχνησε η διεθνώς καταξιωμένη γλύπτρια κ. Αγγέλικα Κοροβέση με τα ονόματα των δωρητών Ελληνο-Αμερικανών και Φιλλελήνων για να τους τιμήσουμε». Δενδροφυτεύσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιές όπως το Πυθαγόρειο Σάμου και τα Καλάβρυτα. Στους Δελφούς πραγματοποιήθηκαν δύο δενδροφυτεύσεις και μία στην Αρχαία Ολυμπία.

            «Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε τις ρίζες μας και μάλιστα εμείς οι Ελληνες καθώς οι ρίζες του λαού μας  χάνονται στα βάθη των αιώνων» επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος. «Οι πρόγονοί μας ήταν οι πρώτοι που απέκτησαν οικολογική συνείδηση. Σεβόντουσαν τη φύση και το περιβάλλον και γι αυτό και το ιεροποίησαν. Στην Ελλάδα γεννήθηκε και η έννοια του Εθελοντισμού. Ολοι μας λοιπόν οφείλουμε να σεβαστούμε το περιβάλλον και εθελοντικά να προσφέρουμε με δενδροφυτεύσεις στη γενέτειρα».

            Το μη-κερδοσκοπικό Ιδρυμα «Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα» συστάθηκε το 1991 στην Ουάσινγκτον. Παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στην Ομογένεια κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου  το 1994 στο Σικάγο. Το Ιδρυμα τέθηκε υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια των μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Δραστηριοποιήθηκε έντονα τα τελευταία χρόνια, προωθώντας το πρόγραμμα του στην ευρύτερη Ελληνοαμερικανική κοινότητα αλλά και στην Ελλάδα, όπου το 2004 δημιούργησε το Ελληνικό παράρτημα.

            Σκοπός του Αμερικανικού ιδρύματος είναι η ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και τουριστών στην Ελλάδα Ελληνο-Αμερικανικής καταγωγής προς τρεις κατευθύνσεις:

1. Να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση και να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος της Ελλάδας με δενδροφυτεύσεις. Να φυτεύουν έστω και ένα δένδρο σε κάθε τους ταξίδι στη γενέτειρα.

2. Να ενισχύουν τους δεσμούς τους με τη γενέτειρα και μέσω αυτών και οι νεώτερες γενεές Ελληνο-Αμερικανών.

3.  Να κατανοήσουν και να υιοθετήσουν την έννοια του “Εθελοντισμού”  αφού οι δενδροφυτεύσεις γίνονται πάντοτε σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές Aυτοδιοίκησης, τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες και με ομάδες εθελοντών (μαθητές, φοιτητές, αθλητές, προσκόπους, κυνηγούς, πυροσβέστες).

            «Στόχος μας τώρα είναι να ευαισθητοποιήσουμε και τους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα ώστε να στηρίξουν κι αυτοί την προσπάθεια μας. Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε στη δημιουργία παραρτήματος στην Ελλάδα. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζοντας το έργο του ιδρύματος παραχώρησε άδεια τοποθέτησης κερματοδεκτών στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος» δηλώνει ο κ. Σπυρόπουλος.

 

 

 

 

ΦΥΤΕΨΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Ναι, υιοθετώ το Πρόγραμμα Του “Plant Your Roots in Greece” για την αναδάσωση των Ελληνικών περιοχών.

Ειδικές Δωρεές                                    Κα. Κος

$20 – 2 Δένδρα (Ελάχιστη δωρεά)   –   Ονομα----------------------------------------------

$50 -   5 Δένδρα                                 -    Διεύθυνση-----------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

$100 - 10 Δένδρα                               -    Τηλ. -------------------------------------------------         $1000 - A «Δασύλλιο» 100 Δένδρων    E-mail:----------------------------------------------

Εσώκλειστη είναι η επιταγή μου για $ή euro _________ για ________ δένδρα

Τη δωρεά σας μπορείτε να καταθέσετε ή να αποστείλετε προς: 

“Plant Your Roots in Greece Foundation, Inc.”

2155 W. 80th Street, Chicago, IL 60620 U.S.A.      Ή

Κατάθεση στην Ελλάδα:  ALPHA BANK Acc: # 143-0021-01-03-7288 ή EUROBANK Αρ. Λογ. 0026.0012.39.0100763237

Απόδειξη: 

Ονομα_____________________ Διεύθυνση----------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Προς Τιμή/ Εις Μνήμη του (κλείστε σε κύκλο την επιλογή σας)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Plant Your Roots in Greece

 

Yes, I will join the “Plant Your Roots Program” to reforest the Greek mountains and countryside.

Special Donations                                                            Mr.  Mrs. Ms.

$20 - 2 Trees (Minimum donation)   Name_________________________________

$50 - 5 Trees                                    Address-----------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

$100 - 10 Trees       

$1000 - A “Grove” of 100 Trees           Tel.:----------------------------------------------------

Enclosed is my check for $_________ for ________ trees.

Make checks payable to:  “Plant Your Roots in Greece Foundation, Inc.”

2155 W. 80th Street, Chicago, IL 60620 U.S.A.   Or Deposits in Greece: 

TRAPEZA PISTEOS Acct. #143-0021-01-03-7288 or

EUROBANK Acct. #: 0026.0012.39.0100763237

Send Certificate to: 

Name---------------------------------------------------------------------------------------------------

Address------------------------------------------------------------------------------------------------To Honor/In Memory of (circle one) -------------------------------------------------------------