ΚΛΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ

Απαράδεκτη αστυνομοκρατία σε Ελληνικό Σχολείο

της Νέας Υόρκης

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ξοδεύει εκατομμύρια δολλάρια σε δικαστήρια και σε έμμισθους φρουρούς για να επιβάλλει τις επιλογές της

Νέα Υόρκη, Κοινότητα Κορώνας , Μάρτιος 2005

Αγαπητοί Ελληνες και Ελληνίδες,

Οταν οι πρώτοι μετανάστες εξ Ελλάδας έφθασαν στην Αμερική προτεραιότητά τους ήταν να κτίσουν εκκλησίες. Γύρω από τις εκκλησίες αυτές ανέπτυξαν την κοινοτική ζωή τους, έκτισαν τα σχολεία τους, συχνά τις σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους. Εστησαν την ζωή τους ολόκληρη.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, επί δεκαετίες, αποτελεί το κέντρο αναφοράς μας. Σύμβολο του Ελληνισμού και της Ορθόδοξης πίστης μας. Σ αυτή εμπιστευθήκαμε τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Ορθοδοξίας στα παιδιά μας. Κτίσαμε πολύ περισσότερες εκκλησίες από ότι σχολεία. Μέχρι σήμερα, στηρίζουμε ηθικά και υλικά κάθε ανάγκη της Εκκλησίας, την οποία αποδεχόμεθα όχι μόνον ως πνευματική αλλά και ως διοικητική αρχή σε διάφορα θέματα μας. Το μόνο που περιμένουμε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή είναι πνευματική καθοδήγηση, αγάπη, φροντίδα και κατανόηση. Συμπαράσταση στις πνευματικές μας ανησυχίες αλλά και στις καθημερινές βιοτικές μας μέριμνες. Στοργή και μέριμνα στα σχολεία, όπου φοιτούν τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Κι όμως οι επικεφαλής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Αμερικής μάς έχουν πικράνει και απογοητεύσει με την αδιαλλαξία τους, τις πρακτικές και μεθόδους που χρησιμοποιούν στην περίπτωση της Κοινότητας της Κορώνας στη Νέα Υόρκη. Σε πολλούς η υπόθεση αυτή είναι γνωστή από τον Τύπο. Είναι μία υπόθεση που εδώ και χρόνια ταλανίζει την Κοινότητα. Κορυφώθηκε με τη σύγκρουση ενός ιερέα με το νυν και νόμιμα εκλεγμένο Κοινοτικό Συμβούλιο. Ο εν λόγω ιερέας υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές του, παρενέβη στα οικονομικά της Κοινότητας, παραβιάζοντας, όπως παραδέχθηκε και ο π. Γρατσίας, μέλος του Πνευματικού Δικαστήριου, τους Ομοιόμορφους Κανονισμούς της ίδιας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και πλαστογράφησε σε αρκετές περιπτώσεις την υπογραφή του Προέδρου της Κοινότητας.

Θα μπορούσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή να απομακρύνει τον ιερέα που παραβίασε τους κανονισμούς της. Κι όλα θα είχαν λήξει εκεί. Αντιθέτως όμως, πεισματικά επέμενε και επιμένει να υπερασπίζεται τον ιερέα οξύνοντας τις καταστάσεις. Επέλεξε τη Δικαστική οδό. Δεν παρέδωσε τα οικονομικά βιβλία για έλεγχο. Αρνήθηκε τον οικονομικό έλεγχο (forensic) που υπέδειξε ο Εισαγγελέας και ο οποίος θα αποκάλυπτε την αλήθεια. Αντί οι επικεφαλής της Εκκλησίας μας να σκύψουν με αγάπη και κατανόηση στο πρόβλημα και με πνεύμα συμφιλίωσης να αναζητήσουν λύση επέλεξαν τη Δικαστική οδό. Επέλεξαν να παραπέμψουν σε δίκη τα μέλη του προεδρείου της Κοινότητας με την κατηγορία ότι εκείνοι παραβίασαν τους Ομοιόμορφους κανόνες.

Οταν ο Επίσκοπος Μελόης παρενέβη στην υπόθεση βρεθήκαμε πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης. Μάλιστα, ο Πρόεδρος και τα μέλη του παρόντος Κοινοτικού Συμβουλίου της Κορώνας σε ένδειξη καλής προθέσεως προθυμοποιήθηκαν να παραιτηθούν για να διευκολύνουν την ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος. Κι όμως, τελικά, εξανάγκασαν τον Επίσκοπο Μελόης σε παραίτηση!

Εφαρμόζοντας την πολιτική του διαίρει και βασίλευε προσπάθησαν να πάρουν μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας με το μέρος τoυ. Συχνά απείλησαν ανθρώπους του Συμβουλίου. Εστησαν μάλιστα Πνευματικό Δικαστήριο, δίκασαν και επέβαλαν απίστευετες τιμωρίες στα μέλη του. Τους απαγόρευσαν να εκκλησιάζονται, να εισέρχονται στο σχολείο που φοιτούν τα παιδιά τους. Τους απαγόρεψαν τη θεία κοινωνία! Αξιοποιούν φιλίες τους με ισχυρά μέλη της Ελληνο-Αμερικανικής Κοινότητας για να προσπαθήσουν να επηρεάσουν καταστάσεις υπέρ τους. Επιστρατεύουν δικούς τους ανθρώπους που εκφοβίζουν με τηλεφωνήματα σε γνωστούς δημοσιογράφους της Ομογένειας απειλώντας ότι θα τούς πάρουν το κεφάλι.

Σπάνε κλειδαριές για να εγκαθιδρύσουν το μη εκλεγμένο Κοινοτικό Συμβούλιο που θα ακολουθεί τυφλά τις οδηγίες τους. Ούτε μία φορά ο Αρχιεπίσκοπος ή ο Πρωτοσύγκελος, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις που τους απευθύναμε, δεν παρέστησαν σε συνεδρίαση μας. Μόνον αποφασίζουν και διατάσσουν.

Είναι αυτή η Εκκλησία της Αγάπης και της Πραότητας; Είναι αυτοί οι Πνευματικοί πατέρες της Ελληνο-Αμερικανικής Κοινότητας;

Δεν τρέφουμε αρνητικά συναισθήματα για τους επικεφαλής της Εκκλησίας. Δεν ζητήσαμε εκδίκηση. Ομως δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή. Οφείλουμε να υπερασπισθούμε το δίκαιο και την αλήθεια.

Οι ενέργειες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής δεν συνάδουν με το Ελληνικό Πνεύμα. Δεν συνάδουν με τις Ελληνικές αξίες της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης. Δεν συνάδουν με τον Ανθρωπισμό της Ελληνικής Φιλοσοφίας. Ξεφεύγουν της Λογικής. Δεν έχουν σχέση με την Ορθοδοξία μας και με τον εν Χριστώ Λόγο.

Γιατί λοιπόν η Αρχιεπισκοπή εκδιώκει και με ποια λογική καθαιρεί λαϊκούς οι οποίοι έχουν τη στήριξη της πλειοψηφίας των μελών της Κοινότητας; Γιατί χρονοτριβεί για μία υπόθεση η οποία θα λυνόταν με την απλή απομάκρυνση του ιερέα; Γιατί εμπλέκεται σε δικαστικές μάχες ξοδεύοντας εκατομμύρια δολλάρια που προέρχονται από τους πιστούς μας;

Αγαπητοί Ελληνες και Ελληνίδες,

Το σχολείο μας, ένα από τα καλύτερα Ελληνοαμερικανικά ημερήσια σχολεία, από το οποίο αποφοίτησαν γενεές και γενεές Ελληνο-Αμερικανών κινδυνεύει να κλείσει από τους χειρισμούς της Αρχιεπισκοπής.

Σήμερα το σχολείο αστυνομοκρατείται καθώς η Αρχιεπισκοπή έστειλε έμμισθους φρουρούς για να παρακολουθούν τις κινήσεις μας. Ανακρίνουν μαθητές και το διδακτικό προσωπικό. Τα παιδιά μας έχουν τρομοκρατηθεί και αναρωτιούνται γιατί η εκκλησία μας φέρεται κατ αυτόν τον τρόπο. Οι συνέπειες στην ψυχολογία τους είναι αρνητικές.

Η Αρχιεπισκοπή έπρεπε να δείχνει αγάπη στις νεώτερες γενεές των Ελληνο-Αμερικανών. Επρεπε να διαθέτει πόρους για την ενίσχυση των σχολείων μας, για τη δημιουργία νέων σχολείων, και όχι να καταφεύγει σε δικαστήρια και άλλες έμμισθες υπηρεσίες για να τα κλείσει.

Τελικά τι υπηρετεί η Αρχιεπισκοπή; Υπηρετεί την Αλήθεια, υπηρετεί το Φως, υπηρετεί το Θεό και τους ανθρώπους; Ή απλώς εξυπηρετεί τους παπάδες, τα συμφέροντά τους, την προβολή και αλαζονεία τους;

Η υπόθεση αυτή είναι υπόθεση όλων μας. Είναι υπόθεση του Ελληνισμού. Είναι υπόθεση του μέλλοντος του Ελληνισμού, της Ελληνικής Παιδείας και της Ορθοδοξίας σε αυτή τη χώρα. Ζητούμε την ηθική σας συμπαράσταση. Γράψτε γράμματα στον Πατριάρχη, στον Τύπο.

Η Ελληνική διανόηση, Πολιτεία και ομογενείς παίρνει να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο θέμα.

Προσυπογράψτε τη διαμαρτυρία μας στο e-mail: coronacommunity@yahoo.com

Εμείς κτίσαμε τις εκκλησίες. Ζητούμε να λειτουργούν με πνεύμα αγάπης και υπό τη σκέπη τους να ενώνουν και όχι να διχάζουν τον Ελληνισμό. Ο Ελληνισμός πρέπει να μείνει ενωμένος για το καλό και των δύο πατρίδων μας.

.ΗΠΑ

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΡΩΝΑΣ

Σχετικά δημοσιεύματα για το ιστορικό της κρίσης, το Πνευματικό Δικαστήριο, την αστυνομοκρατία και τις άλλες μεθόδους της Αρχιεπισκοπής μπορείτε να βρείτε στα έντυπα:

GREEK NEWS www.greeknewsonline.com,

ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ http://www.thenationalherald.com/, www.tganews.com, www.kalami.net, HELLAS NEWS www.hellasnewsradio.com

Ευχαριστούμε τα ΜΜΕ για την αντικειμενικότητα τους