Θέμα: Κοινή Συνεδρίαση Επιτροπής Παιδείας Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. και της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών για συντονισμό δράσης

Με επιτυχία διεξήχθη η πρώτη κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. και της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008, στο ξενοδοχείο Crowne Plaza στη Νέα Υόρκη.

Στη συνεδρίαση διατυπώθηκαν αιτήματα για τη συνταξιοδότηση των ομογενών εκπαιδευτικών, την αύξηση των αποδοχών τους, την ύπαρξη δικαιοκρισίας στην τοποθέτηση των αποσπασμένων από την Ελλάδα, τη μετεκπαίδευση των ομογενών δασκάλων, την αξιολόγηση των βιβλίων διδασκαλίας κ.α. τα οποία ψηφίστηκαν από την ολομέλεια της συνεδρίασης για να αποσταλούν στο Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α., κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, κ. Στέλλα Κοκόλη η οποία είναι και πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α., οι Συντονιστές Εκπαίδευσης Νέας Υόρκης, Ουάσιγκτον και Αγίου Φραγκίσκου, κ.κ. Γεώργιος Βληκίδης, Δήμητρα Ρασσιά και Πολυξένη Σύριγγα-Μανώλη, ο διευθυντής Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, η διευθύντρια Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, κ. Μαρία Μακεδών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης, κ. Απόστολος Φούντας, ο πρόεδρος του οργανισμού «Παιδεία», κ. Ηλίας Τομάζος, άλλα στελέχη των δύο οργανωτικών φορέων και εκπαιδευτικοί.

«Η συνεδρίαση με τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων στην Ελληνόγλωσση Παιδεία στις Η.Π.Α. υπήρξε πραγματικά γόνιμη και διεξήχθη σε πνεύμα συνεργασίας», επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος. «Τα ψηφίσματα/ αιτήματα στα οποία κατέληξε η συνεδρίαση είναι μεγάλης σημασίας για τους εκπαιδευτικούς. Το Σ.Α.Ε., ως διεκδικητικό όργανο, οφείλει να καταγράψει και να προωθήσει τα σχετικά αιτήματα. Επίσης, θα προχωρήσουμε στην καταγραφή Ελληνοαμερικανών σχολείων, ελληνικών προγραμμάτων, εκπαιδευτικών και φορέων και ιδρυμάτων που ασχολούνται με την εκπαίδευση και την παροχή υποτροφιών. Ηδη, ολοκληρώνουμε την καταγραφή ακαδημαϊκών και ελληνικών εδρών στις Η.Π.Α. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε σχετική έκδοση». Ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην επιστολή που απέστειλε στην αμερικανική πρεσβεία για την επέκταση της βίζας J1 από τρία σε τουλάχιστον πέντε χρόνια για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στην Αμερική. «Η απάντηση ήταν ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για την ικανοποίηση του αιτήματος», επεσήμανε ο κ. Σπυρόπουλος, προσθέτοντας ότι «και η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να επεκτείνει η Ελλάδα την ισχύ της βίζας που δίνει στους νέους που πηγαίνουν στη γενέτειρα για σπουδές από τρεις σε τουλάχιστον έξι μήνες».

«Η αρχή για τη συνεργασία όλων μας έγινε», δηλώνει η κ. Κοκόλη: «Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τακτικές συναντήσεις. Η παιδεία είναι το μείζον και πρωταρχικό ζήτημα για όλους μας. Οι ομογενείς δάσκαλοι είναι αδικημένοι μισθολογικά και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρέπει να αγωνισθούμε για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους καθώς αποτελούν την ψυχή της ελληνικής παιδείας στις Η.Π.Α. Ενδυναμώνοντας τη θέση τους θέτουμε θεμέλια για το μέλλον της παιδείας στη χώρα αυτή. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε την προσφορά και τη σημαντική βοήθεια που μας παρέχει το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας με τους αποσπασμένους δασκάλους. Υπάρχει όμως περιθώριο για περαιτέρω ρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπισθούν ορισμένα ζητήματα, ανισότητες και δίκαια παράπονα.»

Ο Δρ. Ευθυμιόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας με τα Γραφεία των Συντονιστών θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.

Η διευθύντρια Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, κ. Μαρία Μακεδών επεσήμανε τις αλλαγές στη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού και στις ανάγκες της Ομογένειας και συνέστησε σε όλους «συνεργασία και σύνεση».

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης ΥΠΕΠΘ στη Νέα Υόρκη κ. Γ. Βληκίδης ανέγνωσε χαιρετισμό του Ειδικού Γραμματέα Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης κ. Αγγέλου Συρίγου ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ιδιαίτερης σημασίας είναι η στήριξη της ελληνόγλωσσης παιδείας στην Αμερική, καθώς πρόκειται για μία χώρα στην οποία η ελληνική παρουσία είναι ισχυρή εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι επομένως, απαραίτητο και ουσιώδες οι Ελληνες της Αμερικής να μετέχουν της ελληνικής παιδείας, όχι μόνο για να μάθουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό του τόπου καταγωγής τους αλλά και για να διατηρήσουν άσβεστη τη φλόγα αυτού του πολιτισμού και να συντελέσουν στην περαιτέρω διάδοσή του».

Η Συντονίστρια Εκπαίδευσης ΥΠΕΠΘ στην Washington κ. Δ. Ρασσιά αναφέρθηκε στο πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τους εκπαιδευτικούς της περιοχής ευθύνης της. Υπογράμμισε δε την ανάγκη δημιουργίας οργανωμένων προγραμμάτων διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο και Πανεπιστήμιο.

Η Συντονίστρια Εκπαίδευσης ΥΠΕΠΘ στο San Francisco κ. Πολυξένη Σύριγγα-Μανώλη αναφέρθηκε στον θεσμό της Ελληνομάθειας η οποία και απαλάσσει τους μαθητές από την υποχρέωση να διδαχθούν άλλη ξένη γλώσσα στο Γυμνάσιο. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να μελετηθεί η προνηπιακή παιδεία.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης, κ. Απ.Φούντας, αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα των ομογενών εκπαιδευτικών και ειδικώτερα στο συνταξιοδοτικό και στις ανισότητες μεταξύ αποσπασμένων και ομογενών δασκάλων.

Το ενδιαφέρον των νέων Ελληνο-Αμερικανών και Αμερικανών για την ελληνική παιδεία υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος «παιδεία» κ. Ηλίας Τομάζος, ο οποίος ανέφερε ότι εκατοντάδες μαθητές Κολλεγίων και Πανεπιστημίων πηγαίνουν ετησίως στην Ελλάδα για σπουδές. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια παρέχουν επιμορφωτικά μαθήματα στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας που προετοιμάζουν τους φοιτητές να διδάξουν Ελληνικά στα αμερικανικά σχολεία εξασφαλίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο “double major”.

Ο διευθυντής του ημερήσιου σχολείου Αγίου Δημητρίου Τζαμέϊκας, Δρ. Γεώργιος Μελικόκης, τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί των απογευματινών σχολείων είναι περισσότεροι από εκείνους των ημερησίων και χρειάζονται υποστήριξη. Ο κ. Δημήτριος Γεωργακόπουλος, διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» στο Σικάγο, επεσήμανε ότι η εκπαίδευση είναι υπόθεση όλου του Ελληνισμού και όχι μόνο των εκκλησιαστικών σχολείων, δηλαδή της Αρχιεπισκοπής και αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της συνταξιοδότησης. Ο διευθυντής του απογευματινού σχολείου «Αγίου Δημητρίου Αστόριας», Τιμολέων Κόκκινος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Φιλαδέλφειας, Ηλίας Παντελίδης, αναφέρθηκαν εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς εκπαιδευτικοί και στην έλλειψη κινήτρων για να ενθαρρυνθούν στην αποστολή τους.

Ο κ. Ελευθέριος Περούλας, ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του Charter Σχολείου «Ακαδημία Σωκράτους» στο Charlotte της N. Carolina χαρακτήρισε τεράστια την έλλειψη προσοντούχων δασκάλων. Στην ανάγκη να υποστηριχθεί ο θεσμός των Σχολείων Charter αναφέρθηκε ο δρ. Ιωάννης Αντωνόπουλος καθώς συμβάλλουν στην διείσδυση της Ελληνικής γλώσσας και παιδείας στην ευρύτερη αμερικανική κοινωνία.

Η διευθύντρια του ημερησίου σχολείου «Ουίλιαμ Σπυρόπουλος» του Αγίου Νικολάου, Flashing, Αθηνά Κρομμύδα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης των γονέων για την αξία της Ελληνικής Παιδείας και εξέφρασε την αγωνία της για την έλλειψη ομογενών εκπαιδευτικών στο μέλλον. Η διευθύντρια του σχολείου «Πλάτων» του Μπρούκλιν, Ελευθερία Οίκουτα, είπε ότι, δυστυχώς, εάν δεν είναι αναγνωρισμένο ένα σχολείο δεν υπολογίζεται η προϋπηρεσία των εκεί εκπαιδευτικών. Η κ. Β. Φιλιώτη, διευθύντρια του Σχολείου Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου μετέφερε θερμό μήνυμα του Μητροπολίτη κ.κ. Παίσιου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος σε γραπτό του μήνυμα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα «όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς από κοινού να προσφέρουν ό,τι μπορούν για να υποστηριχθεί η προσπάθεια που καταβάλουν οι εδώ εκπαιδευτικοί μας, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να προσφέρουν το δώρο της Ελληνόγλωσσης Παιδείας, της οργανικά και αδιάσπαστα συνδεδεμένης με την Ορθοδοξία».

Σε γραπτό του μήνυμα ο Πρέσβης της Ελλάδος στις Η.Π.Α. κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η γλώσσα πέρα από εργαλείο επικοινωνίας, είναι και φορέας πολιτισμού, ιδεών και παράδοσης. Ως Έλληνες έχουμε το ξεχωριστό προνόμιο να ομιλούμε μία γλώσσα, η οποία έχει μία συνεχή πορεία πολλών χιλειτιών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ότι χιλιάδες ξένες λέξεις έχουνε Eλληνική προέλευση. Η Ελληνική είναι η γλώσσα στην οποία εκφράστηκαν οι ιδέες του Λόγου, της Δημοκρατίας και του Μέτρου, θεμέλια του Δυτικού πολιτισμού. Τη στιγμή που η διδασκαλία των Ελλήνων Κλασσικών επιστρέφει στα αμερικανικά Πανεπιστήμια και οι ιδέες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού θεωρούνται ολοένα και περισσότερο επίκαιρες, δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η κατοχή και η γνώση της ελληνικής στον 21ο αιώνα αποτελεί επαγγελματικό εφόδιο.Αυτή τη γλώσσα έχουμε ιερή υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να τη μεταδώσουμε στις επόμενες γενεές». Ο κ. Μαλλιάς τόνισε τη σημασία της μεγαλύτερης δυνατής συνεργασίας μεταξύ της οργανωμένης Ομογένειας, της Εκκλησίας, των Γραφείων Συντονιστών Εκπάιδευσης και των εκπαιδευτικών.

Ψηφίσματα

Οι σύνεδροι κατέληξαν στα ακόλουθα ψηφίσματα τα οποία και θα κατατεθούν σε σχετικό υπόμνημα προς τους αρμοδίους του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας.

--Να διατηρηθούν οι εν ισχύ νομοθετικές διατάξεις για το δικαίωμα συνταξιοδότησης των ομογενών εκπαιδευτικών στις Η.Π.Α. και να ληφθεί μέριμνα:
•για όσους εκπαιδευτικούς υπηρέτησαν σε σχολεία ή προγράμματα ελληνικών σε αναγνωρισμένα ή μη σχολεία και έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια με 18 ώρες εβδομαδιαίως να λαμβάνουν κανονική σύνταξη.
•για όσους εκπαιδευτικούς υπηρέτησαν 25 χρόνια αλλά δεν συμπλήρωναν 18ώρες εβδομαδιαίως να λαμβάνουν αναλογική/κλασματική σύνταξη, με βάση την 25ετία και τις 18 ώρες εβδομαδιαίως που απαιτούνται για την κανονική σύνταξη.
--Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία για την απόδειξη της προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών, οι Συντονιστές Εκπαίδευσης θα μπορούσαν να λαβάνουν υπόψη τους ως αποδεικτικό στοιχείο, σχετικές πιστοποιήσεις από άλλους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς ή και ομογενειακούς παράγοντες (τοπικούς συλλόγους δασκάλων, πρώην διευθυντές σχολείων ,κλπ).
--Να επεκταθεί και για τους ομογενείς εκπαιδευτικούς των ΗΠΑ ο θεσμός της πρόσληψης προσοντούχων ομογενών εκπαιδευτικών με σύμβαση εργασίας έργου, με πλήρη απασχόληση στα πρωινά ημερήσια σχολεία(όπως γίνεται στη Γερμανία σήμερα) και πρόσληψη εκπαιδευτικών με σύμβαση εργασίας έργου μειωμένου ωραρίου και αναλογικές αποδοχές, όσων εργάζονται στα απογευματινά σχολεία .Η ρύθμιση θα προσελκύσει νέους εκπαιδευτικούς στο επάγγελμα και θα επιφέρει οικονομία στο Υπουργείο Παιδείας.
--Να επεκταθεί από τρία σε πέντε χρόνια η βίζα J1 στους αποσπασμένους από την Ελλάδα εκπαιδευτικούς. Τέλος, ζητήθηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα παροχής συντάξεων και στους προσοντούχους διευθυντές των σχολείων οι οποίοι εργάζονται 25 με 30 ώρες εβδομαδιαίως.

--Να οργανώνονται επιμορφωτικά/πολιτιστικά προγράμματα ομογενών εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, από τα παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων, όπως γινόταν κατά το παρελθόν, με τα οποία θα δίνεται η ευκαιρία στους Ελληνοαμερικανούς δασκάλους να έρχονται σε επαφή με τους συναδέλφους τους στη γενέτειρα και να δέχονται ένα πολιτιστικό αναβάπτισμα , βιώνοντας τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα .

--Να διοργανώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ελλάδα , πρόγραμμα ταχύρυθμης μετεκπαίδευσης νέων ομογενών δασκάλων στα παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων, επί δύο έτη για 4 ή 6 εβδομάδες ,ώστε να επιμορφώνονται στη μεθοδολογία της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας ως ξένης, στην ιστορία και και στον πολιτισμό.

--Να συγκροτηθεί μια επιτροπή αξιολόγησης των διδακτικών βιβλίων και του εκπαιδευτικού υλικού και να γίνουν προτάσεις για τη βελτίωση των βιβλίων του Πανεπιστημίου της Κρήτης ή του Υπουργείου Παιδείας ή και τη συγγραφή νέων βιβλίων.

--Να ληφθεί μέριμνα όπως αναγνωρισθούν από το Υπουργείο Παιδείας Ελλάδας όλα τα σχολεία, πρωϊνά ή απογευματινά, κοινοτικά ή ιδιωτικά τα οποία διδάσκουν ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό και στεγάζονται σε κοινοτικά κτίρια ή σε ιδρύματα και έχουν πλήρες πρόγραμμα.

--Οι σύνεδροι εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στο Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας για την αποστολή αποσπασμένων εκπαιδευτικών στα Ελληνο-Αμερικανικά σχολεία και ζητούν να συνεχίσει το Υπουργείο την αποστολή τους. Ζητούν όμως να υπάρχει δικαιοκρισία στην τοποθέτηση των αποσπασμένων από την Ελλάδα εκπαιδευτικών οι οποίοι θα πρέπει να περνούν και από ειδικό σεμινάριο εδώ στις ΗΠΑ, πριν αναλάβουν υπηρεσία. Η κ. Κοκόλη αναφέρθηκε σε μελλοντικές εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών: Η εορτή «Τιμή στον Δάσκαλο» θα πραγματοποιηθεί εφέτος, στις 7 μ.μ., στις 29 Μαρτίου 2008 στην αίθουσα της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Tarpon Springs, της Φλώριδα σε συνεργασία με την Επιτροπή Παρέλασης της περιοχής. Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί να τιμηθεί ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ.κ. Αλέξιος για τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην Ελληνική Παιδεία και Ορθοδοξία. Επίσης, θα τιμηθούν ο Άγγελος και Σωτήρης Αγγελάτος για την προσφορά τους μέσω του ραδιοφώνου και της τηλεοράσεως στην προώθηση εκπαιδευτικών θεμάτων καθώς και οι παλαίμαχοι εκπαιδευτικοί κ. Βίβιαν Καράσσα και κ. Νώντας Παπαδόπουλος.
H Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών θα διοργανώσει ημερίδα για την αξία της ελληνικής γλώσσας στην Washington τον ερχόμενο Μάϊο σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία.



(Posting date 3 March 2008)

HCS encourages readers to view other articles and releases in our permanent, extensive archives at the URL http://www.helleniccomserve.com/contents.html.



2000 © Hellenic Communication Service, L.L.C. All Rights Reserved.
http://www.HellenicComServe.com