Δρ. Ολγα Σαραντοπουλου: Αμμεση στηριξη στους πυροπαθεις--Αποστολη στην Ηλεια

Click here for English Version

«Ο ανθρώπινος πόνος και οι εικόνες της μεγάλης οικολογικής καταστροφής με έχουν σημαδέψει για μια ζωή. Η δική μας συμβολή, ολόκληρου του Ελληνισμού, για την επόμενη ημέρα είναι καθοριστική».

Με αυτή την δήλωση η Γραμματέας του ΣΑΕ, Δρ Όλγα Σαραντοπούλου, περιγράφει τις εμπειρίες της από την πρόσφατη αποστολή της στις περιοχές του Νομού Ηλείας που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ, συγκλονισμένη από το δράμα των συνανθρώπων μας, βρέθηκε κοντά τους, συνομίλησε με τους κατοίκους και ενημερώθηκε από τους τοπικούς άρχοντες για την κατάσταση που επικρατεί λίγες μόνον ημέρες μετά τις πυρκαγιές. Ενώ βοήθησε στην διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και περιέθαλψε με την ιδιότητα του ιατρού ηλικιωμένους που φέραν εγκαύματα.


«Πρόκειται για τεραστίων διαστάσεων οικολογική καταστροφή, ολόκληρες περιοχές έχουν γίνει στάχτη. Το φυσικό τοπίο έχει αλλάξει, δεν υπάρχει ίχνος ζωής, παντού η μυρωδιά του καμένου, και οι άνθρωποι αυτού του τόπου, άνθρωποι περήφανοι, οπλισμένοι με πείσμα, αλλά απελπισμένοι να κοιτούν τις περιουσίες που χάθηκαν, τα δάση που έζησαν μικρά παιδιά, τις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν. Είναι κάτι το απερίγραπτο», είπε η κ. Σαραντοπούλου.

Η Δρ Σαραντοπούλου, συνοδευόμενη από τον Αντιπρόεδρο της ΑΧΕΠΑ - Ελλάς, Δρ, Αθανάσιο Σαραντόπουλο, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Ακρον στις ΗΠΑ και υπεύθυνο του τομέα Παιδείας της μεγαλύτερης ομογενειακής οργάνωσης, στέλεχος του Υπουργείου Άμυνας στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία καθώς και με κλιμάκιο ιατρών μεταξύ των οποίων ο ψυχίατρος Ανδρέας Αθανασόπουλος, καταγόμενος από την Ηλεία,ταξίδευσε και στους τρεις δήμους Πύργου, Αμαλιάδος και Σκιλλούντος του νομού Ηλείας που υπέστησαν και τις σημαντικότερες καταστροφές. Ενώ, επισκέφθηκε και τον νομό Αρκαδίας, από όπου κατάγεται, και το χωριό Καρίταινα.

Η Δρ Σαραντοπούλου ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί λίγες ημέρες μετά τις πυρκαγιές, αλλά και για τυχόν ανάγκες που έχουν προκύψει στην περίθαλψη των τραυματιών από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Πύργου κ. Αντώνη Λευτάκη.

Του εξέφρασε δε, την πρόθεσή της να καταταγεί ως εθελόντρια στο νοσοκομείο, προκειμένου να βοηθήσει τους πυρόπληκτούς, κυρίως ηλικιωμένους στις περιοχές που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Στην αρχαία Ολυμπία, η Δρ Σαραντοπούλου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο της αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιο Αϊδόνη και τον δήμαρχο Αιγάλεου Αθήνα, Πρόεδρος τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα είπε: «Σε πολλές περιοχές δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη το ρεύμα και το τηλέφωνο, αφού το δίκτυο καταστράφηκε από τις φωτιές, δεν υπάρχει νερό. Από την συνομιλία μου με ανθρώπους ενημερώθηκα για τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σοβαρό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι νέοι επιχειρηματίες των περιοχών αυτών, καθώς έχουν χάσει τις επιχειρήσεις τους και το αύριο για αυτούς και τις οικογένειές τους είναι αβέβαιο. Εάν δεν κτιστούν γρήγορα οι επιχειρήσεις τους θα φύγουν μετανάστες στα καράβια και θα επέλθει η ερήμωση του τόπου».

Στην Μαγούλα, επισκέφθηκε τον δήμαρχο του χωριού κ. Δημήτρη Γουργούλη, του οποίου το σπίτι κάηκε ολοσχερώς και είχε συνάντηση με τον κ. Κώστα Λιαρομάτη, τοπικό σύμβουλο, ο οποίος τους συνόδευσε στον δήμο Ολένης, όπου τους έδειξε τις καταστροφές, στις καλλιέργειες και τις περιουσίες -πάνω από 5.000 ελαιόλαδα και 15 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς.

«Στην Αγία Αννα είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τους κατοίκους, είδα τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου της Αγίας Αννας, έναν νέο άνθρωπο, που κυριολεκτικά έδωσε μάχη με τις φλόγες. Είναι περήφανοι άνθρωποι. Χάσανε όχι μόνον σπίτια αλλά και καλλιέργειες, ελαιόδεντρα, καστανιές και καλλιέργειες σταφίδας, ελαιοτριβεία, αιγοπρόβατα, κότες από τα οποία ζούσαν οι άνθρωποι» είπε η Δρ Σαραντοπούλου.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση ενός φιλέλληνα Σουηδού, που ζει από το '64 στην Ελλάδα κάηκε το σπίτι του και το μόνο που έμεινε ήταν η ελληνική σημαία. Το όνομά του είναι Ιγκμαρ Κάρλσον, ο λεγόμενος «'Όσκαρ» για τους φίλους του.

«Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται άμεση υποστήριξη ηθική και υλική. Η αναδάσωση πρέπει να γίνει άμεσα γιατί οι καταστροφές από τις καθιζήσεις και τις πλημμύρες θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Για αυτό ανησυχούν οι κάτοικοι των περιοχών», δήλωσε η κ. Σαραντοπούλου.

«Καλώ την Ομογένεια να έρθει σε άμεση επαφή με τους τοπικούς συνδέσμους και δήμους και να προσφέρει όσον το δυνατόν πιο συντομα την αρωγή της στους ανθρώπους που επλήγησαν. Βοήθεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης καταφθάνουν συνεχώς από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, αλλά πρέπει να υπάρξει σχέδιο ανασυγκρότησης και ανακούφισης των πυροπαθών» κατέληξε.(Posting date 25 September 2007)

HCS encourages readers to view other articles and releases in our permanent, extensive archives at the URL http://www.helleniccomserve.com/contents.html.2000 © Hellenic Communication Service, L.L.C. All Rights Reserved.
http://www.HellenicComServe.com