Τα Εγκαίνια του Πάρκου στο Παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στη Βατούσα της Λέσβου έχουν Προγραμματιστεί από τις 1 έως τις 3 Αυγούστου 2008

Μετάφραση απο Ιοάννα Μιχαλακέλη.

Κάνετε κλικ εδώ να τά διαβάζετε στά αγγλικά. Click here to read English version.


Ραϊ, Νιου Χάμσαιρ, ΗΠΑ και Βατούσα, Λέσβος, Ελλάδα- Το Συμβούλιο του Ιδρύματος για την Ανάπλαση της Βατούσας Χρήστος και Μαρία Παπουτσή ανακοίνωσε τα σχέδιά του για ευρείας κλίμακας εορτασμούς ως ανάμνηση των επίσημων εγκαινίων του καινούριου πάρκου του Αγίου Νικολάου και του αμφιθεάτρου στη Βατούσα της Λέσβου. Εργαζόμενοι μαζί με το Τοπικό Συμβούλιο της Βατούσας, το Ίδρυμα έχει προγραμματίσει μια σειρά από ομιλητές και ειδικές παρουσιάσεις στις 1, 2 και 3 Αυγούστου. Τοπικοί και κρατικοί αξιωματούχοι, όπως επίσης και καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν δημόσια, έχουν προσκληθεί στις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κύριος Χρήστος Σταυράκογλου, όπως επίσης και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Βατούσας, κύριος Άβελ Σπανέλλης, απευθύνουν θερμή πρόσκληση στο κοινό να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις, για τις οποίες το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.


Το Πάρκο Χρήστος και Μαρία Παπουτσή στη Βατούσα
της Λέσβου


O Γιώργος Σωσωνίδης, κορυφαίος Έλληνας αρχιτέκτονας με έδρα του την Καλλονή της Λέσβου συνέταξε τα σχέδια για ολόκληρο το έργο, περιλαμβάνοντας την ανέγερση ενός τοίχου μήκους 100 μέτρων περίπου, την χειροτεχνική κατασκευή ενός τοίχου αντιστήριξης και της μπροστινής εισόδου. Για αρκετούς μήνες, οι κάτοικοι του χωριού και οι οικοδόμοι «χτένιζαν» όλα τα λατομεία και τους κατεδαφισμένους χώρους ψάχνοντας επιτόπου για πέτρες που θα ήταν κατάλληλες για το έργο αυτό. Ντόπιοι τεχνίτες εργάστηκαν επίπονα κάτω από την καθοδήγηση ενός αρχιμάστορα εργολάβου οικοδομών, του κυρίου Βύρωνα Μιχαλακέλλη, με σκοπό να ενσωματώσουν τα ειδικά επιλεγμένα υλικά στην κατασκευή. Λόγω του ότι η Βατούσα έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός, ιστορικός οικισμός από την Ελληνική Κυβέρνηση , η κατασκευή του πάρκου εμπίπτει σε αυστηρούς κανονισμούς που έχουν θεσπιστεί με στόχο να διατηρήσουν την ιστορική αρχιτεκτονική και όψη του χωριού. Η λαξευμένη με το χέρι τοπική πέτρα που χρησιμοποιήθηκε για την ολοκλήρωση της κατασκευής του πάρκου και του αμφιθεάτρου έχει εναρμονιστεί με την τεχνοτροπία του χωριού. Ο Δήμος Ερεσού- Αντίσσης με γενναιοδωρία δώρισε συμπληρωματικό φωτισμό κατά μήκος του δρόμου που προσεγγίζει στο πάρκο, ενώ ο κύριος Νίκος Οικονομίδης εκπόνησε το σχέδιο και εγκατέστησε τον υπαίθριο φωτισμό σε ολόκληρο το πάρκο, συμπεριλαμβανομένου του ειδικά προσαρμοσμένου φωτισμού που προορίζεται για βραδινές παραστάσεις στο αμφιθέατρο. Τα εναέρια φώτα, όπως επίσης και τα φώτα στα δρομάκια πεζοπορίας, προσδίδουν μια εορταστική ατμόσφαιρα στο συγκρότημα, αφού ενισχύουν την ασφάλεια του κοινού.Πανοραμική μπροστινή άποψη του πάρκου.


Οι αρχιμάστορες οικοδόμοι Κώστας Ιμπρούσι (στην αριστερή
άκρη), Μενέλας Κούπε (δεύτερος από αριστερά), και Σπύρος
Κούπε (δεύτερος από δεξιά), φωτογραφίζονται με τον Χρήστο
Παπουτσή (στο κέντρο) και τον Βύρωνα Μιχαλακέλλη που
επιβλέπει την κατασκευή του έργου (στην δεξιά άκρη).

Ο κύριος Χρήστος Σταυράκογλου (αριστερά) και
ο κύριος Χρήστος Παπουτσής (στο κέντρο)
συναντώνται με τον Δήμαρχο του Δήμου
Ερεσού- Αντίσσης, κύριο Αμπατζή

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στη Βατούσα, ο Χρήστος και η Μαρία Παπουτσή επιθεώρησαν την ολοκλήρωση του πάρκου, που περιλαμβάνει επίσης την ευρύτατη ανακαίνιση του παρεκκλησιού η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Τμήμα Γυναικών του Συλλόγου της Μεταμόρφωσης. Οι χώροι που προσφέρουν ησυχία και ξεκούραση μέσα στο συγκρότημα απέκτησαν παγκάκια αυτήν την άνοιξη, όπως επίσης και συμπληρωματική διαρρύθμιση. Οι διακοσμητικοί θάμνοι βελτιώνουν την εμφάνιση της μπροστινής εισόδου που έχει κατασκευαστεί από σφυρήλατο σίδηρο και τους πέτρινους τοίχους του πάρκου. Οι οικοδόμοι επέκτειναν τα λιθόστρωτα δρομάκια πεζοπορίας, η κατασκευή των οποίων ξεκίνησε πέρυσι από μια εθελοντική νεανική οργάνωση με έδρα την Αθήνα, ενώ οι ντόπιοι οικοδόμοι προσέθεσαν τις τελευταίες πινελιές στον σκεπαστό χώρο που προορίζεται για την ψησταριά, το συντριβάνι, και τους χώρους ανάπαυσης. Οι συμπληρωματικές κατασκευές του πάρκου συμπληρώνουν το υπαίθριο αμφιθέατρο χωρητικότητας 500 θέσεων έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι ολόκληρο το χωριό θα μπορεί να απολαύσει το χώρο κατά τη διάρκεια των διακοπών και των ειδικών εκδηλώσεων.

Το έργο για την ανάπλαση του πάρκου του Αγίου Νικολάου έλαβε την έγκριση και πλήρη υποστήριξη από τον ιεράρχη της τοπικής Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας την Αυτού Εξοχότητα τον Μητροπολίτη Μηθύμνης Χρυσόστομο, και την Αρχιεπισκοπή της Ελλάδας που έχει την έδρα της στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής αναμένεται να παρευρεθούν στους εορταστικές εκδηλώσεις των εγκαινίων.

H κατασκευή του έργου ξεκίνησε το 2003 και συνεχίστηκε σε στάδια. Το κόστος του έχει εκτιμηθεί σε περίπου 300,000 δολάρια Αμερικής, ενώ οι κάτοικοι της Βατούσας όπως επίσης και οι Βατουσαίοι που διαμένουν στο εξωτερικό έχουν συνεισφέρει ένα ποσό από τα χρήματα αυτά. Ο κύριος Παναγιώτης Μαλαμέλλης, διακεκριμένος ντόπιος ζωγράφος, οργάνωσε μια έκθεση ζωγραφικής στη Βοστώνη (Το Ελληνικό Ίδρυμα, Ιούνιος 2001) προς υποστήριξη του έργου της ανάπλασης του πάρκου κατά τη διάρκεια του σταδίου της μελέτης.

Ο σκεπαστός χώρος στο πάρκο που προορίζεται για
την ψησταριά.

Τα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος έχουν εργαστεί ακούραστα από την έναρξη του έργου έτσι ώστε να επιθεωρήσουν την υλοποίησή του και να μεταμορφώσουν αυτήν την γεωγραφικά ωραία τοποθεσία σε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού. Εκείνοι που εργάστηκαν μαζί με τον Πρόεδρο κύριο Χρήστο Σταυράκογλου ήταν ο κύριος Ιωάννης Μανούκας, ο κύριος Ευάγγελος Γδοντέλλης, ο κύριος Άβελ Σπανέλλης, ο κύριος Μπάμπης Κοντούτσικος, η κυρία Ειρήνη Καλλοντζή, ο κύριος Δημήτριος Παπτσάς, ο πάτερ Ευάγγελος Βερβέρης, η κυρία Ιωάννα Σφήκα-Καρβελά, και ο κύριος Χρήστος και η κυρία Μαρία Παπουτσή. Επίσης, ο κύριος Ιωάννης Μαματσής και ο κύριος Δημήτριος Κωνσταντέλλης ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους προς το Συμβούλιο, αφού εργάστηκαν εκ περιτροπής στο Ίδρυμα μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους ως υπαλλήλων στους οργανισμούς που εκπροσωπούσαν. Η αποστολή του Ιδρύματος είναι να χρησιμεύσει στη «δημόσια ευημερία και να διατηρήσει την ιστορία, την φυσιογνωμία και την παράδοση του χωριού της Βατούσας», όπως επίσης και να ενισχύσει «τον εξωραϊσμό του χωριού» και να εργαστεί με στόχο να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Βατούσας. Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ίδρυσής του, το Ίδρυμα ανέλαβε τη διεκπεραίωση ένα ευρύ φάσμα σημαντικών και επιτυχημένων έργων για λογαριασμό του χωριού: την εγκατάσταση θέρμανσης στην τοπική εκκλησία, την Κοίμηση της Θεοτόκου, την εγκατάσταση συστημάτων κλιματισμού στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου της Μεταμόρφωσης, την οργάνωση και την εγκατάσταση ενός συστήματος κλιματισμού σε ένα μικρό εκκλησιαστικό μουσείο, την έναρξη ετήσιων χειμερινών ημερήσιων εκδρομών για τους ηλικιωμένους κατοίκους, την καθιέρωση ενός προγράμματος που έχει στόχο να βοηθήσει τους άπορους κατοίκους, την αγορά πιάνου για δύο τοπικές νεανικές χορωδιακές ομάδες, των οποίων τα βασικά μαθήματα μουσικής χρηματοδοτήθηκαν επίσης από το Ίδρυμα, την καθιέρωση ημέρας καθαρισμού του χωριού, τη μελέτη πολιτικού μηχανικού όσον αφορά στα οικοδομήματα του χωριού. Όμως, η ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης του πάρκου του Αγίου Νικολάου είναι το πιο σημαντικό έργο του Ιδρύματος μέχρι σήμερα. Για πολλές δεκαετίες, οι κάτοικοι του χωριού περιφέρονταν κατά μήκος της εισόδου του πάρκου τα θερμά καλοκαιρινά βράδια, ελπίζοντας να δουν κάποιες βελτιώσεις στο χώρο. Τα λόγια ενός κατοίκου του χωριού συνοψίζουν τα συναισθήματα όλως των Βατουσαίων για αυτό το τελευταίο έργο: είναι «η πραγματοποίηση ενός μακροχρόνιου ονείρου για τους ντόπιους κατοίκους».


Το παρεκκλήσι του πάρκου


Το αμφιθέατρο και το παρεκκλήσι
Πληροφορίες για τη Βατούσα

Το άλλοτε καλοκαιρινό καταφύγιο των Βυζαντινών βασιλικών οικογενειών και των επιδέξιων τεχνιτών τους, το ζωογόνο αεράκι της Βατούσας ακόμα προσκαλεί εκείνους που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί στους ορεινούς πρόποδες της Λέσβου. Χτισμένη προς τα πάνω κατά μήκος μιας λοφοπλαγιάς, η Βατούσα προσελκύει ένα πιστό πλήθος που επισκέπτεται επανειλημμένα τα σπίτια που έχουν στοκαριστεί με απαλά χρώματα, τα οποία συνωστίζονται κατά μήκος των στενών λιθόστρωτων καλντεριμιών, που κινούνται ελικοειδώς προς τα πάνω οδηγώντας σε καταπράσινα δάση και νησιώτικα μονοπάτια για πεζοπορία. Οι επισκέπτες θεωρούν τη Βατούσα πνευματικό στολίδι, με το μικρό της τοπικό μουσείο και την συλλογή έργων ζωγραφικής, την άνω και κάτω πλατεία, και παραδοσιακά καφενεία που σερβίρουν σπιτικά φαγητά. Εξίσου αξιοπρόσεκτες είναι οι δύο εκκλησίες, που επίσης χτίστηκαν κατά τον 18ο αιώνα. Βυζαντινές και μετα-Βυζαντινές εικόνες κοσμούν το εσωτερικό αυτών των τριπτέρυγων εκκλησιών ρυθμού βασιλικής. Τα λαξευμένα με το χέρι ξύλινα εικονοστάσια της κεντρικής εκκλησίας είναι δείγματα εξαιρετικά εκλεπτυσμένης τέχνης. Προσφάτως, κάτοικοι του χωριού ανακαίνισαν αρκετά παλιά σπίτια στις καλύτερες τοποθεσίες του χωριού και τα μετέτρεψαν σε μικρούς ξενώνες με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Το χωριό που βρίσκεται χτισμένο στην πλαγιά του λόφου μπορεί να υπερηφανεύεται για την ύπαρξη ενός τσαγκαράδικου, δύο κουρείων, δύο φούρνων, αρκετών παραδοσιακών καφεστιατορίων και μαγαζιών, εστιατορίων, και μικρών ξενώνων- όλων ακόμα σε λειτουργία. Πλανόδιοι πωλητές φτάνουν καθημερινά για να πουλήσουν φρέσκα προϊόντα και ψάρια στους κατοίκους του χωριού ή στα απομακρυσμένα χωριουδάκια της Πτερούντας, του Ρεύματος, και των Χιδήρων.

Παρόλο που ένας μεγάλος αριθμός Βατουσαίων σήμερα είναι ικανότατοι έμποροι, υπάρχουν πολλοί διακεκριμένοι λόγιοι που γεννήθηκαν και ανατράφηκαν εκεί. Μεταξύ αυτών ήταν αρκετοί θεολόγοι, καθηγητές, αρχιεπίσκοποι, διευθυντές σχολείων, συγγραφείς, και ποιητές. Σπουδαίοι Βατουσαίοι καλλιτέχνες και μουσικοί έχουν επίσης διακριθεί. Οι κάτοικοι του χωριού εξακολουθούν δικαιολογημένα να είναι περήφανοι για την κληρονομιά τους και τη γενέτειρά τους και απευθύνουν ένα εγκάρδιο, παραδοσιακό καλωσόρισμα σε όλους τους επισκέπτες του χωριού.Πανοραμική άποψη της Βατούσας ζωγραφισμένη από τον Παναγιώτη Μαλαμέλλη, σπουδαίο καλλιτέχνη του νησιού
Πληροφορίες για τη Λέσβο

Ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου, βρίσκεται κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας ανάμεσα στη Χίο και τη Λήμνο, με δύο βαθείς κόλπους που της δίνουν την όψη πλατανόφυλλου. Εκείνοι που επισκέπτονται για πρώτη φορά το νησί αναφέρουν τις εντυπώσεις τους για το νησί που είναι τόπος απόλυτης ομορφιάς καθώς αναδύεται από το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Κρυστάλλινες παραλίες, κοιλάδες που ανθοφορούν και δασόφυτα υψώματα συνδυάζονται με την αφθονία του ακτινοβόλου φωτός του ήλιου και καθιστούν αυτό το εύφορο, αρχαίο νησί ένα μεθυστικό τοπίο. Μια αχανής έκταση από βλάστηση, από την αργυρόχρωμη ελιά και το σκούρο πράσινο πεύκο μέχρι τα αθώα αγριολούλουδα κοσμούν αυτό το Ελληνικό στολίδι. Οι γεωλογικοί και ορνιθολογικοί θησαυροί προσελκύουν τους επισκέπτες. Η Λέσβος είναι η πατρίδα ενός απολιθωμένου δάσους ενώ φιλοξενεί εκατοντάδες σπάνια και εξωτικά είδη πουλιών στην μεγάλη αποδημητική τους διαδρομή. Η φυσική ομορφιά και η εκτεταμένη ιστορία του νησιού έχουν εμπνεύσει διάσημους ποιητές κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων, από τον Αλκαίο και των Τέρπανδρο της αρχαίας εποχής, μέχρι τον Κωνσταντίνο Παλαμά, τον Αργύρη Εφταλιώτη και τον νικητή του βραβείου Νόμπελ Οδυσσέα Ελύτη.


H είσοδος του πάρκου όπως φαίνεται από την ορχήστρα του αμφιθεάτρου.


Για περισσότερες πληροφορίες για τα εγκαίνια:

Στις ΗΠΑ και τον Καναδά επικοινωνήστε με την κ. Melissa Dickinson στο (τηλέφωνο) +1 (603) 379-8140 ή στο (fax) + 1 (603) 379-8141. Στην Ελλάδα, επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Ιδρύματος, τον κ. Χρήστο Σταυράκογλου στο (τηλέφωνο) + 30 22530 22102.(Posting date 03 June 2008)

HCS encourages readers to view other articles and releases in our permanent, extensive archives at the URL http://www.helleniccomserve.com/contents.html. and see especially the Vatoussa category of the HCS archives at the URL http://www.helleniccomserve.com/archivevatoussa.html .2000 © Hellenic Communication Service, L.L.C. All Rights Reserved.
http://www.HellenicComServe.com