Η Ουρουγουάη Τραγουδάει ΌμηροΣε...Ομηρική πρωτεύουσα μετατράπηκε το Μοντεβιδέο για μια εβδομάδα με περισσότερους από 5.000 Ουρουγουανούς να συμμετέχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Ημέρες Ομήρου» που οργάνωσε το Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος» σε συνεργασία με την διεθνη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Αναγνώστες του Ομήρου».

«Ναυαρχίδα» των εκδηλώσεων ήταν οι μαραθώνιες αναγνώσεις της Ιλιάδας και της Οδύσσειας που πραγματοποιήθηκαν στο επιβλητικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Δημοκρατίας της Ουρουγουάης στο Μοντεβιδέο. Τα έπη απαγγέλθηκαν σε πάνω από 15 γλώσσες από διπλωμάτες μέχρι και μαθητές από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ουρουγουάης.

Ανάμεσα στους 'αναγνώστες του Ομήρου' εκτός από πρώην προέδρους της χώρας, πολιτικούς, εκπροσώπους των τεχνών και των γραμμάτων, συμμετείχε και ο εθνικός συγγραφέας της Ουρουγουάης Εντουάρδο Γκαλεάνο, παγκοσμίως γνωστός για το βιβλίο του: «Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Γκαλεάνο, οι αναγνώσεις μετατράπηκαν σε ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης προς τη σύγχρονη Ελλάδα: «Ηρθα να απαγγείλω για να τιμήσω τον Όμηρο. Αλλά κυρίως ήρθα γιατί ένιωσα την ανάγκη να τιμήσω τον ελληνικό λαό τώρα που μας χρειάζεται όσο ποτέ. Πιστεύω ότι ο Αργος του Οδυσσέα είναι ο... παππούς του σημερινού Κανέλου, του σκύλου που παρακολουθούμε να συμμετέχει στις πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα».

Η διευθύντρια του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», στο Μοντεβιδέο, Μαργαρίτα Λαρριέρα, είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Οι Ουρουγουανοί γνωρίζουν όσο κανένας πόσο μια οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει ένα λαό όμως τέτοιες κρίσεις έρχονται και παρέρχονται. Μπορεί η Ελλάδα να περνά σήμερα μια Οδύσσεια όμως η πολιτιστική κληρονομιά της αποτελεί ανεκτίμητο πλούτο που μοιράζεται απλόχερα στους πολίτες του κόσμου. Σας ευχαριστούμε».

Ο γνωστός Έλληνας ηθοποιός, αντιπρόεδρος των «Αναγνωστών του Ομήρου», Γιάννης Σιμωνίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Ακόμη και 48 ώρες να διαρκούσε η μαραθώνια ανάγνωση της Οδύσσειας, η αίθουσα θα ήταν και πάλι γεμάτη. H Ουρουγουάη είναι μια χώρα με βαθιά αγάπη και εκτίμηση για τον ελληνικό πολιτισμό. Τα έπη του Ομήρου διδάσκονται σε όλα τα σχολεία, ενώ χάρη στο πολύτιμο έργο του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, χιλιάδες Ουρουγουανοί ομιλούν ελληνικά και θαυμάζουν την ελληνική μουσική και λογοτεχνία. Στην Ουρουγουάη βρήκα το πιο γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη της ιδέας «Ημέρες Ομήρου» και ειμαι ευγνώμων που ο ενθουσιασμός του κόσμου δικαίωσε το ένστικτό μου».

Παράλληλα με τις δύο μαραθώνιες αναγνώσεις της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, το πρόγραμμα «Ημέρες Ομήρου» συμπεριέλαβε ομιλίες από εξέχοντες ελληνιστές της Λατινικής Αμερικής, τις θεατρικές παραστάσεις «Ιλιάδα», «Ορέστεια» και «Ηλέκτρα», μαθητικούς διαγωνισμούς γνώσεων και ζωγραφικής, καθώς και μουσικές συναυλίες, αφιερωμένα στην διαχρονικότητα του ομηρικού έργου.(Posting date 17 May 2010)

HCSencourages readers to view other articles and releases in our permanent, extensive archives at the URL http://www.helleniccomserve.com/contents.html.2000 Hellenic Communication Service, L.L.C. All Rights Reserved.
http://www.HellenicComServe.com